Eesti paarisaeruline neljapaat, võrreldes mullusega küll pooleldi muutunud koosseisus, hiilgas teist aastat järjest maailmameistrivõistluste pronksmedaliga.

“Peab rahule jääma,” toonitas paatkonna ideeline juht Tõnu Endrekson, lisades, et “see oli võidetud pronks, mitte kaotatud hõbe või kuld.” “Kui nii hilja kokku istuda nagu meie, ja pealegi erinevatest klubidest, siis saab öelda vaid üht: “Suurepärane.””

Nii eelsõidus kui ka poolfinaalis parimat aega näidanud Eesti nelik, kuhu Endreksoni kõrval kuulusid Andrei Jämsä, Igor Kuzmin ja Allar Raja, alistus eilses finaalis vaid tiitlit kaitsnud Poolale ning mõnevõrra üllatuslikult teiseks tulnud Ukrainale. Kuld jäi Londoni lähistel Etonis Dorney järvel 2,24, hõbemedal 0,76 sekundi kaugusele.

“Kuna oleme vähe koos harjutanud, siis ei saanud kõva lainetusega hakkama,” selgitas Endrekson. “Keerulistes oludes hakkas meie koostöö lonkama, Poola-sugune kogenud paatkond sai sellise ilmaga paremini hakkama.”

Alles suvel – pärast Jüri Jaansoni haigestumist, mis tipnes mandlilõikusega, ning Leonid Gulovi tüllipööramist treener Tatjana Jaansoniga ja neljasest lahkumist  – paariskaheselt poole suuremasse paati kolinud Raja andis Inglismaalt telefoniintervjuud üliõnneliku mehena.

“Tahtsin end põhjatuks tõmmata, aga suure lainetuse tõttu ei õnnestunud,” rääkis 23-aastane noormees õhinal. “Aga mida siin taga nutta! Oleme ju nii vähe koos sõitnud! Jään pronksmedaliga väga rahule, ainult kaotus Ukrainale kripeldab natukene.”

Raja sõnul oli Etonis valitsenud keeruliste tingimuste tõttu üksjagu tegu, et aerud ikka käes püsiksid. “Vastu lainet lüües võinuks need ju minema lennata ning medal olnuks läinud,” arutles ta. “Iga mees pidi olema väga hoolikas.”

Probleeme jätkus teistelgi – näiteks tänavuse MK-sarja võitja T‰ehhimaa pidi leppima viienda ning Ateena olümpiavõitja Venemaa kuuenda kohaga. “Viimasel 500 meetril ei õnnestunud meil ühtse löögirusikana vastastele virutada,” lisas Raja.

Pärast pronksmedali kaelasaamist kutsuti Raja Eesti paatkonnast ainsana dopingukontrolli, ülejäänud võisid kohe lõõgastuma hakata. “Mis siin salata, eks ole endale juba ka õlut lubatud,” tunnistas Endrekson tunnike pärast edukat etteastet. “Koju jõudes tahaks esmalt vaid puhata, eelkõige muidugi närve.”

Neljapaadi teist aastat järjest võidetud MM-pronksile eelnes rida probleeme, millest suurimad kätkesid juba mainitud probleeme koosseisuga.

“Hooaja algus kujunes keeruliseks, aga see oli loomulik, kui kahesemehed äkki neljasesse istusid,” meenutas Endrekson. “Õnneks tundsid nooremad mehed asja vastu tõsiselt huvi ning hiilgasid professionaalse suhtumisega. Kokkuvõttes tegime ikka väga head tööd.”

Raja meenutas, et tundis finaalieelsel päeval suurt ärevust, kuid suutis eilseks maha rahuneda. “Laupäeval lendasid liblikad kõhus ringi ja mõte ei töötanud, täna (loe: eile – toim) muutusin taas mõtlevaks inimeseks,” rääkis ta.

Keskenduda aitas karm muusika, mida Raja otsustavaks sõiduks valmistumisel pleieriga kuulas. “No ikka karmimat värki, “keevitamist” – see tõmbas käima,” selgitas ta muigamisi.

Täna hommikul sisekaitseakadeemias uut kooliaastat alustav Raja on valmis neljasel jätkama, kuid paatkonna tulevikuplaanidest pole temaga veel räägitud.

“Neljane tähendaks edasiseks head ja huvitavat väljakutset,” selgitas ta. “Paraku ei tea veel, mis saab. Võimalik on ka kahepaati naasmine. Õnneks Eestis mehi jätkub, pink on pikk.”