NBA klubi New Jersey Nets saab endale uue omaniku kui sel nädalal jõuti põhimõttelisele kokkuleppele, et 80 protsenti klubi aktsiatest omandab vene miljardäri Mihhail Prohhorovi juhitav Onexim Group.

Uus omanik kannab ka umbes poole klubi uue kodu, Brooklynisse rajatava Barclays Centeri 200 miljonit dollari suurusest ehitusmaksumusest. Ka saab Onexim Group 20 protsenti keskuse territooriumil elamu- ja kommertsehitusega tegeleva Atlantic Yards Development Company tuludest.

Norilski Nikeli endise ja Venemaa suurima kullatootja Polyus Goldi praeguse juhi Prohhorovi omanduses on ka Moskva CSKA korvpalliklubi. Ajakiri Forbes hindas tänavu 44-aastase Prohhorovi varanduse suuruseks 9,5 miljardit dollarit. Venemaal on ta rikkaim inimene, maailma edetabelis aga alles 40. kohal.

New Jersey klubi senine omanik Bruce Ratner, kes jääb endiselt klubi aktsionäriks, avaldas lootust, et juriidiliselt saab kõik vormistatud hiljemalt 2010. aasta esimeses kvartalis. Ka peavad vähemalt kolmveerand NBA klubide direktorite nõukogu liikmetest omanikuvahetuse heaks kiitma. NBA komissari David Sterni arvates esimese mitteameeriklasest omaniku tekkimisele vastuseisu ei tule.

"Huvi NBA vastu on viimasel ajal kogu maailmas tõusmas ja see peab meid vaid rõõmustama," teatas Stern. Ettevõtlikkus, mida härra Prohhorov Nesti suhtes ilmutab, avab liiga ees suurepärased võimalused liikuda Venemaa korvpalliturule," lisas Stern.

Üks väljapaistvamaid NBA klubiomanikke Mark Cuban (Dallas Mavericks) teatas, et temale uudis venelaste tulekust meeldib. "Loodan, et Prohhorov tuleb liigasse uute ideedega ning on eeskujuks teistele välisinvestoritele. Muide, olen õppinud vene koolis ja veel praegugi meenutan vahest neid tunde," teatas Cuban.