Ligi poole tuhande noore sportlase tegevust ohjasid vabatahtlikud, kes usinalt kõiki palveid ja nõudmisi täitsid.

„Nigeeria poisid teevad kõigile tüdrukutele abieluettepanekuid ja lisavad, et kui sina ei soovi abielluda, äkki sõbranna tahab,” rääkis vabatahtlike tegevust koordinee­riv Eilika Trummar. „Sa­muti otsisid nigeerlased ujumis­õpetajat –

TOP- i hotellis olev basseini ahvatleb, kuid ujuda nad ei oska,” lisas Trummar.

Toidu suhtes on kõige nõudlikumad türklased. Iisraeli sportlased ei saa jälle aru, mis asi on kohuke ja kuidas seda süüa. „Kohalik šokolaad meeldib kõigile, kuid seda nad ei julge süüa, kardavad paksuks minna,” naeris Trummar. Korraldajad on tavade ja maitsega arvestanud – pakkuda on näiteks pasta nii lihaga kui ka vaid juustuga.

„Alžeeria noortega juhtuski nii, et nad hakkasid innukalt võileiba sööma, kui treener märkas, et leiva vahel on kanaliha – tema karjatuse peale panid kõik kui üks mees võileiva lauale tagasi,” jutustas lõbusaid juhtumisi MM-i meediajuht Ene Veiksaar. Nii ei jäänudki noortel muud üle kui maiustada vaid õuna ja veega.

Samuti peavad võõrustajad arvestama erinevate usundite ja tavadega.

„Iraanlased soovisid eraldi ruumi, kus koos palvetada,” rääkis Veiksaar. „Samuti tuli üks neiu starti kõrvaklapid peas – isegi kohtuniku märkuse peale polnud ta nõus neist loobuma, sest tundis niimoodi Allahi toetust,” lisas ta. Alžeeria asjamehed ei suutnud aga leppida poiste ja tüdrukute kõrvuti tubadega – need peavad rangelt eraldi olema.

Kuid kõigest hoolimata saavad noored üksteisest suurepäraselt aru. „Kõige levinum keel on kehakeel,” tunnistas Trummar. „Inglise keelt räägivad vähesed, enamik jutte saab käte abil aetud,” lisas ta. Tänasel lõpupeol ootabki kõiki osalejaid ees ühislaulmine – Metsatöllu eestvedamisel lõpetatakse MM ühe korraliku regilauluga.