Marek Niit keeras enda nimele kuulunud Eesti 200 m jooksu rekordi 20,96 tagumised numbrid ümber – 20,69! Ka taganttuul oli igati määrustepärane – 1,8 meetrit sekundis. Ühtlasi sai saarlane jagu MM-i B-normist 20,75.

“Kas see on ametlik aeg?” küsis Niit, kes eelmisel nädalal jooksis Kohilas 20,5 ja jäi elektriaja puudumisel rekordist ilma. “Väga rahulik jooks. Kuna olin reede õhtust saadik väikese palavikuga ja kurgukülmetusega voodis lebanud, võtsin rahulikult, seepärast tuli jooks tehniliselt hästi välja.”

Sprinteri treener Valter Espe torkas vahele: “Marek pidigi siin staadionil hästi jooksma – see on ta treeneri kodustaadion!”

Juhendaja leidis, et arenguhüppe tõid õnnestunud laagrid Portugalis ja USA-s. “Ma ei osanud uneski näha niisuguseid tingimusi, nagu on USA-s. Marek ütles, et ta jalad pole kunagi nii kiiresti ringi käinud kui seal,” ütles juhendaja.

Kui Niit oli jõudnud tulemust natuke seedida, leidis ta: “Kurat, 20,69 on ikka väga kõva aeg. Lootsin joosta 20,90-ga.”

Nii treener kui välejalg kinnitasid, et hoolimata Osaka MM-i normi täitmisest jääb peaeesmärgiks särada noorsoo EM-il.

Kanter sai taganttuulega peetud võistluse avakatsel 62.57, nii et Aleksander Tammert jõudis oma hooaja parima heite 61.50-ga üsna kõrvale. Ent AC/DC raju rokkloo “Thunderi” saatel ringi läinud noorem vägimees andis hirmsa vastuse – 70.12!

“Ei oodanud küll sellist tulemust, aga niisugune lahendus on palju parem kui heita Eestis esmakordselt üle 70 meetri tuule abil,” ütles Kanter. “Viimase aja treeningud olid rasked. Kui treener kava kirjutas, tunnistas ta, et see on üsna võimete piiril. Kui selle välja kannatan, peaksin juuni keskpaiku heasse vormi tõusma.”

Veidi jalavigastusega kimpus olev Tammert jäi oma heitega rahule, Kanterit kiites leidis ka karme sõnu: “Muidugi tegi Kanter hirmkõva tulemuse, aga stabiilsust oleks vaja.” Eesti rekordimehe paremuselt teine heide oli 66.64.

“Sain ühel katsel tehnikale hästi pihta,” selgitas Kanter sähvatust.

Meeste kuulitõuke võitis Taavi Peetre 19.95-ga. “21 meetriks mul veel võimu ei ole, aga üle 20 meetri peaksin tõukama küll,” sõnas Peetre.

Aleknal lasub suurem vaimne pinge

•• Treener Vesteinn Hafteinsson ütles, et Gerd Kanteri tuulevaikuses heidetud 70.12 tuli suure üllatusena. “Gerd tegi väga-väga hea võistluse,” lausus ta. “Ta heitis esimese eestlasena Eestis üle 70 meetri, samas on ta esimene, kes alistas selle piiri niisugustes oludes. ”

•• 72.02-ga maailma edetabelit juhtiv Kanter ja tänavu 70.01 heitnud Virgilijus Alekna võtavad teineteiselt mõõtu 15. juunil Oslos Kuldliiga etapil.

•• “Usun, et Gerd on siis valmis Aleknast jagu saama,” lausus Hafsteinsson. “See heide oli Gerdile väga tähtis – nüüd kuulub hooaja kaks paremat tulemust talle. Alekna on aastaid olnud esinumber, kõik ootavad tema võitu, tal lasub suurem vaimne pinge.”