Naiste 100 m tõkkejooksus juhtis Susanna Kallur viimase tõk-keni, ent lõpuks enam jõudu ei jätkunud ning rootslanna jäi sootuks medalita. Kõige võimsama spurdi tegi tiitlikaitsja Michelle Perry (USA), kes lõpetas ajaga 12,46.

Teine oli Perdita Felicien Kanadast 12,49-ga ning kolmas Dolloreen Ennis-London Jamaicalt isikliku rekordiga 12,50.

“Jooks oli erakordselt raske, paigutaksin selle karjääri kolme kõige pingelisema jooksu sekka,” lausus Perry. “Sisendasin endale, et suudan võita ja püüdsin jääda rahulikuks. Viis esimest tõket olid suurepärased, siis vajusin ära, kuid tugev lõpp päästis,” kirjeldas Perry oma kullajooksu.

Ameeriklanna käis mitu minutit segaduses ilmega ringi, enne kui tema võit ametlikult teatavaks tehti. “Kartsin, et olen teine või kolmas,” arvas ta. Perryl seisab sel hooajal ees veel teinegi tähtis võistlus, nimelt heitleb ta kuldliiga jackpot’i nimel. “Tulevikus tahan teha nii seitsmevõistlust kui tõkkejooksu,” lisas kullanaine.

Eile 27. sünnipäeva tähistanud Felicien tegi endale toreda kingituse. “Enne starti rääkisin jumalaga ning arvasin, et kui jõuan esiviisikusse, olen töö teinud – hõbedal on minu jaoks kulla läige.”

Teps mitte nii õnnelik polnud pronksinaine Ennis-London. “Tulin siia esikoha järele, isegi veel pärast finišijoont olin kindel, et võitsin kuldmedali,” jagas jamaikalanna emotsioone. “Kaheksanda tõkkeni jooks sujus, siis aga puutusin kokku Lolo Jonesiga ja rütm läks sassi.”

400 m üllatusvõit

Meeste 1500 m jooksu ajaga 3.34,77 võitnud Bernhard Lagat innustab nii uue kodumaa USA kui ka sünnimaa Kenya jooksjaid. “Täiuslik päev,” lausus 32-aastane mailer, kes sai kahe MM-hõbeda ja olümpiahõbeda kõrvale esimese suurvõidu. “Täitsin treeneri nõuannet ja järgisin tempot. Ta ütles, et kiirust on mul piisavalt. Ma ei läinud kaasa hullumeelse algusega ja spurtisin lõpusirgel.”

Kaks aastat tagasi Helsingis nii 800 m kui ka 1500 m võitnud Rashid Ramzi Bahreinist jäi lõpusirgel karpi ega saanud täiskiirusega finišeerida.

“Olen väga pettunud, tegin taktikalise vea,” ütles võitjale 0,23 sekundiga kaotanud Maroko päritolu mailer, kes edestas keenialast Shedrack Kibet Koriri nelja sajandikuga.

Ülitasavägise jooksu kaheksa paremat mahtus vähem kui sekundi sisse. Hooaja tippmargi 3.30,54 omaniku ühendriiklase Alan Webbi jõuvarud hääbusid lõpusirgel ja ta jäi kaheksandaks.

Naiste 400 m jooksus ründasid medaleid kuus-seitse finalisti. Üllatusvõidu pälvis Suurbritannia esindaja Christine Ohuruogu, kes kuu aega tagasi vabanes aastasest võistluskeelust, mille ta sai dopingukontrolli tulemata jätmise eest.

Kõva töö medali nimel

“Võitsin jooksu, aga et see oli MM-võit, pole mulle veel kohale jõudnud,” lausus isikliku rekordi 49,61 püstitanud 23-aastane britt. “Siia jõudmine oli väga raske. Mu mõlemat jalga opereeriti. Töötasin väga tugevasti, vahel ei teadnudki, mille nimel.”

Suurbritanniale kindlustas isikliku tippmargiga 49,61 kaksikvõidu Nicole Sanders, kes edestas ühe sajandikuga enamiku distantsist juhtinud jamaikalannat Novlene Williamsit.

Meeste kõrgushüppes ületasid kõik medalistid 2.35, kulla teeninud Donald Thomas Bahamalt alustas püsivalt kõrgus-hüppe treenimist alles jaanuaris ja mullu ületas vaid 2.24.