Vaatamata sellele, et kahe hoo-aja vahel on Eesti laskesuusatajad jagunenud kahe eri juhendaja vahel – Eveli Saue ja Kadri Lehtla treenivad soomlase Asko Nuutineni ja Sirli Hanni ning Kristel Viigipuu kevadel koondise peatreeneriks valitud lätlase Maris Cakarsi näpunäidete järgi –, lähevad neiud algavale võistlushooajale vastu igati rõõmsatujulistena. Koondise liidrid Saue ja Lehtla kinnitasid, et hooajaeelne ettevalmistus on sujunud hästi ning mingeid tagasilööke pole nad pidanud taluma. „Sõidan välja kõrgeima koha MK-l ja MM-il, samuti saan parima koha sarja kokkuvõttes,” lausus Lehtla, kelle mulluseks parimaks jäi Holmenkolleni etapi sprindidistantsil saavutatud 23. koht. Millest selline enesekindlus? „Trenni on alati kõvasti tehtud, tänavu on aga tõusnud harjutamise kvaliteet. Veidi olen suurendanud ka koormusi,” kõneles Lehtla ettevalmistusperioodist, mis kulges tema sõnul pea ideaalselt. Optimistlikult vaatab tulevikku ka Saue, kelle eesmärgiks on teha elu parim MM ning murda mõnel MK-etapil esikümnesse. „Olen seda neljal aastal suutnud, mis näitab, et võimed on eesmärgi täitmiseks piisavad. Mis siin ikka, tuleb kiiresti suusatada ja hästi lasta,” ütles Saue, kelle jaoks eelmine hooaeg oli üks suur kannatuste rada, mis sai alguse Östersundi MK-etapi eel, kui ta murdis jalaluu. Kuigi üldine hooajaeelse ettevalmistuse muster oli Sauel eelnevate aastatega võrreldes sarnane, leidus seal ka erinevusi. Eesti viimaste aastate edukaim naislaskesuusataja tõi esile, et kui varem käis ta hooaja eel vaid korra Ramsau laagris, siis tänavu oldi seal kahel korral.

Naiskonna ootel

Kõige raskemalt on hooajaeelne ettevalmistus kulgenud Hannil, kes kevadel ja suvel tegeles spordiga töö kõrvalt. „Tööle minek oli sundkäik, sest alaliidul polnud võimalik laagrites käimist toetada. Alates sügisest olen jälle tõsiselt treeninud, hiljuti lõppenud laager Soomes kulges igati meeldivalt,” lausus kaitseliidu Võru maleva juures töötanud neiu. Kuigi Hanni harjutas vahepeal rohkem tervisesportlasele vastavate mahtude järgi, ei soovinud ta siiski laskesuusatamisega lõpparvet teha. „Tahtmist jätkata on. Juhul, kui nüüd poleks saanud MK-le kolme naist välja panna, oleks võib-olla järgmisel aastal Eestile vaid üks koht eraldatud, mis oleks jälle kurb.” Koondise neljandaks liikmeks on juunioride MM-il kuuenda kohaga üllatanud Viigipuu, kelle hooaja põhieesmärgiks on tänavugi omavanuste tiitlivõistlus. „Kuigi tegin juba eelmisel aastal supertulemuse, tahaksin tänavu veel paremini esineda,” rääkis Viigipuu jaanuari lõpus Nove Mestos toimuvast võistlusest. Samas üritab 20-aastane Viigipuu end proovile panna ka MK sarjas, kus osalemiseks vajaliku normi täitmiseks peab Viigipuu Beitostølenis toimuval kontinentaalkarika etapil liidrile kaotama vähem kui 15%. Ja kui norm täidetud, kuidas edasi? „Proovin kõigi koondislastega konkureerida, mingit aukartust küll vanemate tüdrukute ees pole,” lausus neiu, mille peale koondise liider Saue rõõmsalt lisas: „Väga hea, siis hakkame kõik koos teatenaiskonnaga paugutama!”

Mehed võistlevad kolme koha eest

•• Kui eelmisel aastal sai Eesti igale MK etapile välja panna neli sportlast, siis tänavu on riikidele eraldatavaid kvoote vähendatud, mis meie jaoks tähendab kolme stardipääset. Tugevamalt mõjutab kohtade vähendamine just meestekoondist, kus stardiõiguse nimel võitlejaid on viis: Kauri Kõiv, Roland Lessing, Priit Narusk, Indrek Tobreluts ja Priit Viks. „Koondisesisene konkurents on edasiviiv ja igati teretulnud. Mullu tegi meestekoondis ju unelmate hooaja – Roland sai MK-l teise ja Martten Kaldvee seitsmenda koha, punktidele pääses kuus meest, mida pole varem juhtunud. Arvan, et suutsin ka sisekonkurentsi mõjutada ja poistele lisaindu tuua,“ rääkis alates eelmisest hooajast laskesuusatamisele keskendunud endine murdmaasuusataja Priit Narusk.

 •• Hooajaeelsest ettevalmistusest rääkides tõdes Narusk, et rahapuuduse tõttu pidi koondis loobuma ühest keskmäestikulaagrist, mis asendati Otepääl treenimisega. Sellele vaatamata pole sihid madalamad. „Keegi ei lähe kuuekümnendatele kohtadele sõitma. Tahaks stabiilselt punktikohal olla ja paar eredamat sähvatust teha,” lausus Tobreluts, kelle mulluseks parimaks jäi Östersundi sprindis saavutatud 27. koht.

•• Sarnaselt naistekoondisega on ka mehed jagunenud kahe treeneri vahel. Viks harjutab Nuutineni, teised Cakarsi näpunäidete järgi. „Oleme kõik Elva mehed ja jääme ikka sõpradeks. Pigem tekkis konflikte siis, kui rohkem koos olime,” kummutas Viks mõtte, et eri treenerite käe all harjutavate sportlaste vahel võiks valitseda lahkhelid.