Tavaliselt treenerid ei käi tennisistidega Fed Cupil kaasas. Miks teie Eestisse tulite?

Sul on õigus, ei käi jah. Aga olen siin, kuna oleme Shahari ettevalmistuses tähtsal etapil. On oluline, et ma näeksin tema mänge ning saaksin vajadusel veel millegi kallal töötada. Tavaliselt ma ei käi sellistel võistlustel, aga seekord tulin.

Seega pole see seotud ainult sooviga näha Eestit?


Ma ei tulnud sellepärast, et mängud on Tallinnas, vaid tulin vaatama Shahari. Aga fakt, et võistlus toimub Tallinnas, tegi otsustamise loomulikult lihtsamaks ja julgustas tulema. Mulle meeldib siin väga. Seda võimalust ma poleks iialgi käest lasknud. Mul on siin mõned sõbrad, keda ka eile õhtul nägin. Härra Pant kutsus samuti mind täna õhtuks laevale, kuid kahjuks ei saa ma minna.

Teie suhted Pandi ja Kaiaga on siis endiselt head?

Meil pole mingit erilist suhet. Ütleme lihtsalt “tere” ja ongi kõik. Kaiat ma pole Tallinnas veel kohanud (samal hetkel saabus Kanepi halli soojendust tegema).

Mida nendelt üleminekumängudelt ootate?

Ootan tasavägiseid matše ja loodan, et Shahar annab endast parima, nagu ta tegi ka Ukrainas. Ka teisel tüdrukul on palju kogemusi ja häid tulemusi eriti Fed Cupilt. Siin ei loe maailma edetabeli koht midagi. Fed Cup toob mängijatest välja selle, mis tavaliselt jääb varju. Siin esindatakse oma riiki. Eriti tähtis on see Iisraelile, kus kõik võtavad oma riigi esindamist väga tõsiselt. Üldse annavad seal inimesed oma riigi püsimajäämise nimel maksimumi.

Mis te arvate, kas sõjavägi on Shahari muutnud?

Pole midagi parata, kõik mehed ja naised peavad seal käima. Iisraelis viibinuna mõistan väga hästi, mida nad läbi elavad. Ma polnud ausalt öeldes Shahari kõrval, kui ta sõjaväes käis. Ta pole muidugi oma silmaga lahinguid näinud, kuid raske on ikka. Arusaadavalt pole seal lillepidu, coca-cola ega pitsaõhtu.

Siingi turvatakse teid päris kõvasti nagu ka mujal maailmas.

Jah, ka siin valvab meid püssiga mees. Turvameetmed on uskumatud. Arusaadav – ta on ju kuulus ja teda sihitakse. Uus-Meremaal oli meil juba probleeme. Kuigi sealsed inimesed on väga soojad, seisid väljas plakatitega moslemid, kes nõudsis Shahari lahkumist turniirilt. Pidime sisse - välja käima teistest ustest, sõitma markeerimata autodega ja teisi marsruute pidi. Ei ole lihtne, kui inimesed sind tappa tahavad. Mitte just tappa, aga nad teeksid sulle haiget, kui nad vaid saaksid.

Kuidas te üldse Shahari treeneriks saite?

Tema mänedžer avastas, et ma ei treeni hetkel kedagi. Helistas mulle ja küsis, kas oleksin huvitatud. Viibisin Iisraelis oktoobri lõpus neli päeva, kohtusin tema vanematega. Nädal hiljem sain uuesti kõne ja hakkasime tööle.

Võrdlete teda tihti Kaiaga?


Ei. Mitte kunagi. Nad on kaks täiesti erinevat inimest. Samuti on situatsioonid ja kultuurid täiesti erinevad. Ootused on hoopis teised.

Millised ootused teil Shahari suhtes on?

Minu ootused mängijate suhtes on alati samad. Ootan neilt 110 protsenti pühendumist ja tahet saada paremaks. Kaiaga ei teadnud keegi, mida oodata. Väga paljud inimesed tenniseringkondades olid üllatunud, et ma ta nii kõrgele tippu suutsin viia.

Kuidas Kaia teie hinnangul edasi on arenenud?


Ma ei ole teda enam mängimas näinud. Olen Shahariga väga hõivatud.

Kaia mängu Jelena Jankoviciga te pole siis näinud?

Ei, aga ma tean, et Jankovicil on hetkel väga keerulised ajad. Tunnen tema treenerit ja tean, mis tema sees toimub. Muidugi ei kahanda see Kaia võidu väärtust. Ta pidigi seda mängu võitma minema. Maailmas on praegu palju raskustes vaevlevaid tippmängijaid, keda on võimalik ja tulebki võita.