Laupäeval Amsterdamis peetud paarisaeru kahepaatide finaalis alustasid eestlannad kohe väga võimsalt: juba 500 meetri peal juhiti Poola ees ligi kolme sekundiga. Poolel distantsil tõusis Saksamaa Poolast mööda, kuid vahe Pajusalu-Rõndinaga oli kasvanud juba viiele sekundile.
“Pärast 1000 meetrit tüdrukud lihtsalt hoidsid vahet, enam ei olnud vaja maksimaalselt pingutada,” kirjeldas neidusid juhendav Matti Killing võistluste käiku. “Nad olid ikka eritasemel. Fini‰is oli vahe järgnevatega ikka päris mitu head paadipikkust. See oli vist kogu MM-i ülekaalukam võit.”
Eestlannad läbisid kahe kilomeetri distantsi 7.09,0-ga, tugeva lõpuga teiseks tõusnud Austria paat lõpetas 7,32 ja pronksi pälvinud Rumeenia 8,53 sekundit võitjatest hiljem.
“Eks tasemenäitaja oleks aeg alla seitsme minuti, aga kõik oli juba peale eelsõite ja poolfinaale selge, polnud vaja viimase piiri peal sõita,” ei olnud maailmameistritiitel treeneri jaoks üllatus.
Heast vormist andis märku juba kahe nädala tagune U23 MM, kus 17-aastased piigad tulid viiendaks. “Eks meil olid muidugi oma aktsiad teada, aga ei tahtnud ära sõnuda,” selgitas Killing, miks tiitlitaotlust suure kella külge ei pandud.
Kokku istusid seni ühesel sõudnud pärnakas Pajusalu ja Narvast pärit Rõndina esimest korda tänavu kevadel.
“Mõtlesin, et järgmisel aastal, kui nad on viimast aastat juunioride hulgas, on meil kaks tugevat ühepaati ja üks peab koju jääma. Üllatas see, et nad kohe hakkasid hästi liikuma,” avas Killing kahepaadi sünnilugu.
Kui meie eliitneljases on pärnakate ja narvalase Gulovi vahelt must kass läbi jooksnud, siis neidudel omavahelisi probleeme ei ole.
“Nad täiendavad üksteist – Jevgenija on temperamentsem ja sõudjana särtsakam, Kaisa on rahulikum ja vastupidavam. Ühesel on ta Jevgenijast siiani üle olnud, aga vahe on tänavu kõvasti vähenenud. Tema treener on kahepaadiideed igati toetanud ja olen kindel, et ühesel poleks kumbki nii edukas olnud,” rääkis Killing.
Viimane medal, mille Eesti naissõudjad tiitlivõistlustel saavutasid, kuulub Reet Palmile, kes tuli 1978. aasta MM-il Nõukogude Liidu neljapaadis sõudes pronksile.