Päike tõuseb Tallinnas kell 4.42, Tartus 4.41, loojub Tallinnas kell 21.55, Tartus 21.39

Kuu tõuseb Tallinnas kell 2.24, Tartus kell 2.11 loojub Tallinnas kell 11.08, Tartus 11.04

Kuufaasid: viimane veerand 19. mail, noorkuu 25. mail, esimene veerand 2. juunil, täiskuu 10. juunil

Homme ilm oluliselt ei muutu. On sademeteta vahelduva pilvisusega ilm. Puhub edelatuul 3-8 m/s. Õhutemperatuur on öösel 5 kuni 10 kraadi, päeval 19 kuni 24 kraadi, rannikul kohati 14 kuni 16 kraadi.

Judo EM: eestlase tehtud võte kuulutati belglase Harry van Barneveldi omaks

Judomaadleja Indrek Pertelson võitis eile Oviedos Euroopa meistrivõistluste absoluutkaalupronksi, kuid pärast nurjunud raskekaaluheitlust ihaldas ta enamat. Pertelson ja treener Aavo Põhjala leidsid, et kohtunikud ei tulnud poolfinaali juhtimisega toime. Pertelson alustas poolfinaali nimeka belglase Harry van Barneveldi vastu rünnakuhimuliselt ning mõne aja pärast hindasid kohtunikud tema võtet yukoga. Madin läks edasi, kuid äkki peatati see kohtunikelauast — teatamaks, et tegelikult kuulub too yuko Barneveldile. "Pole reeglit, mis lubaks nõnda toimida," kirus Põhjala. "Kui kohtunik eksiski, võib teda hiljem karistada. Ma pole veendunud, et Indrek yuko tegi, kuid vastane ei teinud seda päris kindlasti."

Treener Põhjala kirus spordipoliitikat

Pertelson ise ei kostnud esialgu musta ega valget: "Pean videolindi läbi vaatama, siis tean hinnata." Pool tundi hiljem teatas ta telefonitorusse veendunult: "Jah, see oli minu yuko!"

"Vaat sihuke on spordipoliitika. Tuleb puhtalt võita, ja vahel ei aita seegi," kruvis Põhjala kibestumust.

"Minust kolm-neli sentimeetrit pikema ja paarkümmend kilo raskema väga tugeva ülakehaga van Barneveldiga tulnuks vist teistmoodi maadelda," arutles 193-sentimeetrine judoka. "On kaks koolkonda ja kaks suhtumist. Vene kool, mis mulle hingelähedasem, nõuab ründamist, soovi võita puhtalt, ipponiga. Euroopa kool näeb ette aktiivsuse, mingis mõttes võtteürituse simuleerimise. Ma pidanuks rohkem mängima, aga läksin rinnaga peale."

Kullalahingus kaotas van Barneveld T‰et‰eeniast pärit, kuid Türgi värves võistlevale Selim Tataroglule, pronksi teenis koos Pertelsoniga hollandlane Denis van der Geest. Meie mees alistas pronksikohtumises ipponiga ungarlase Imre Csoszi, raskekaalu pronksimehe.

"Tegelikult olen ikkagi heas tujus," rääkis Pertelson. "Jalg, mis viimastel võistlustel aina muret tegi, pidas tänu imetohter Arno Joala ponnistustele hästi vastu. Loodan, et jalamure on möödas."

Raskekaalus muserdaskäsipidur vaimu

"Absoluutkaalu pronks pole see, mille järele me Oviedosse tulime," tusatses Põhjala. "Indrek tegi neljapäeval raskekaalus valestardi. Mitte et ta poleks esimese ringi kohtumiseks jugoslaavlase Obren Bocoviciga häälestunud, aga mingi pidur võttis hoo. Kumbki teenis karistuse, lõpuks otsustasid kohtunikud, et vastane oli aktiivsem. Ja seda otsust oleks narr vaidlustada.

Kuidas öeldagi — kaotus oli näpuviga, milliseid kõigil mõnikord ette tuleb. Indrek ei võta kunagi ühtki vastast kergelt, kuid ju pinises ikkagi kõrvus — küll ma ta lõpuks siruli viskan. Atlanta olümpial kaotas ülikogenud sakslane Frank Möller samal moel hispaanlasele Ernesto Perezile, siin tuli poolraskekaalu olümpiavõitjal ja maailmameistril poolakal Pawel Nastulal end viie sekundiga alistatuks tunnistada."

"Loomulikult ei alahinnanud ma Bocovici, see on välistatud," kuulutas Pertelson. "Jah, ma teadsin, et ta peaks nõrgem olema, kuid kehvaks meheks ei pea ma riiki esindavat judokat kunagi. Varem pole juhtunud, et ma kõnniks tatamil nagu unes. Täiesti ausalt, peas valitses tühjus, nagu käsipidur olnuks peal. Peas ei olnud ainsatki skeemi, mille järgi tegutseda. Ma ei teinud vist ainsatki võtteüritust. Päris häbi kohe."

Laupäeval alustas Pertelson absoluutkaallaste võistlust puhaste võitudega prantslase Patrice Rognoni ja Moldova mehe Andrian Cordoni üle. Mõned kaalude paremad jäid küll kõrvale, ent mitte absoluudi alahindamise tõttu, vaid traumadega — näiteks taandas end sel põhjusel Pertelsoni vana rivaal poolakas Rafal Kubacki.

Pertelson tahab, etteisedki temasse usuks

Kaks võitu viisid poolfinaali, seal tuli kirjeldatud kaotus.

"Kardan, et Eesti spordijuhid ei taasta olümpiavälises kaalus saadud medali eest Indreku A-grupi stipendiaadi staatust," lisas Põhjala. "Nii saavad vastased uut edu. Kord loodud reegleid vaadatakse kinnisilmi. Kas tõesti ei nähta mehes, kes on kolmelt EMilt järjest medaliga tulnud, tõsist tegijameest? MK-sarjas peaks Indrek praegu kolme hulgas olema, ta on ju võitnud kaks A-kategooria turniiri ja tulnud korra teiseks."

"Kui ma olümpiavõimalustesse raudselt ei usuks, astuksin tatamilt kohe kõrvale," pihtis judoka ise. "Usuksid ometi teised ka!"