Väidetavalt kuulus Poomi võimalike kosilaste hulka ka tema kunagine koduklubi, hetkel Premier League’i tabeli lõpus vaevlev FC Portsmouth, kes lootis eestlase enda ridadesse värvata hooaja lõpus.

Lapsest saati silmapaistev

15 aasta eest ilmunud jalgpalliraamatus “Lõvide lugu” kirjutas Olev Reim taasiseseisvunud Eesti parimast jalgpallurist nii: “Mart on erakordselt sümpaatne, kõrge intellektiga ja alati sõbralik noormees. Igasse ettevõtmisse suhtub täie tõsidusega. Koolitöös ei tunne hindeid alla “väga hea”. Treeningutelt puudub üliharva. Pean Mart Poomi sõjajärgse Eesti parimaks noorteklassi väravavahiks. Jalgpalli juurde tuli 1979. a, kui õppis Tallinna 32. keskkooli esimeses klassis. Selle aasta sügisel soovitas Roman Ubakivi minul “kammida” 32. keskkooli esimestes klassides, et otsida talente. Siin see tulevane kollkipper mulle silma hakkaski. Selles kleenukeses ja pikakoivalises poisis imponeeris julgus ja võime välkkiirelt hinnata olukorda, tänu millele ta eksib harva. Reaktsioonikiirus on jumalast antud.”

Mart Poom

Sündinud: 3. veebruaril 1972 Tallinnas.

Pikkus 194 cm. Kaal 86 kg.

Klubid: Tallinna Lõvid, Tallinna Sport (august 1990 — august 1991), Tallinna FC Flora (august 1991 — august 1993), Koupio Palloseura (august 1993 — jaanuar 1994), FC Wil (jaanuar 1994 — august 1994), Portsmouth (august 1994 — august 1995, üleminekusumma 500 000 naela), Tallinna FC Flora (august 1995 — august 1996), Portsmouth (august 1996 — märts 1997), Derby County (märts 1997 — november 2003, üleminekusumma 500 000 naela), Sunderland (november 2003 — august 2005, üleminekusumma 2,5 miljonit naela), Arsenal (august 2005).

Eesti koondis Poomiga ja Poomita

Poomiga: 102 mängu, 24 võitu (24%), 22 viiki (21%), 56 kaotust (55%), väravate vahe 86—162. Keskmiselt 1,59 lastud väravat mängus.

Poomita: 81 mängu, 14 võitu (17%), 19 viiki (24%), 48 kaotust (59%), väravate vahe 78—181. Keskmiselt 2,23 lastud väravat mängus.

Tuttavad Poomist

Toomas Krõm, Poomi lapsepõlvesõber, Lõvide noortemeeskonna ründaja

“Mul on hea meel, et Mart raskel ajal püssi nurka ei visanud, vaid edasi kannatas. Nüüd sai ta selle eest väärilise tasu. Kuna ta oli väikse poisina väravavahi kohta väga õbluke, siis polnud talle jumalast selleks tööks palju kaasa antud. Kuid ta tegi kõik tööga tasa. 15–16-aastaselt oli mulle selge, et sellest poisist tuleb palju. Ajal, kui ma aasta NSV Liidu juunioride koondises olin, uuriti ja küsiti tema kohta pidevalt, sest Mart oli turniiridel treenerile silma jäänud. Kuid sel hetkel oli ta liidu koondise jaoks veel noor. Seal mängisid temast vanemad ja jõulisemad väravavahid.”

Andres Sõber, klassijuhataja ja kehalise kasvatuse õpetaja

“Ma tõin hommikul kohvi juues ühele oma korvpallurile ka näiteks: vaata, kuhu jõuda võid, kui sul on töötahet ja sa oled järjekindel. Mardi tasemega väravavahte on palju, kuid tema puhul luges Arsenalis ilmselt töössesuhtumine ja usaldusväärsus. Ma mäletan, kuidas me 49. keskkoolis poistega trenni tegime ja kuidas siis kleenuke Mart kogu aeg juures uuris, kuidas saaks ikka asja paremini teha.”

Arsenali fännid Poomi palkamisest

Allikas: Arsenal-Mania.com

foorum

Viper: Ta on korralik väravavaht. Tal on suurepärased refleksid. Nägin mõnda tema parimat tõrjet Arsenali–Ipswichi reservide mängus ja need avaldasid muljet. Reservide treener Neil Banfield arvab samuti, et ta on klassiga väravavaht.

Choi12911: Mulle ei meeldi, et ta mainib esimeeskonna kogemuse saamist. Ta on varuvariant. Ja jutul lõpp.

Air: Kui meie number üks ja number kaks on vigastatud/eemaldatud, siis oleme õnnelikud, et meil on võimalus mängitada kolme punkti saamiseks veteranmängijat, mitte mõnda 17-aastast.

Asajoseph: Arvan, et kogu aja, mil Arsene (Wenger, peatreener — toim) on võistkonnas olnud, pole kaks põhiväravavahti olnud korraga vigastatud rohkem kui korra. Ja peale selle — ma ei usu, et tal on KUNAGI olnud võimalik valida ühe positsiooni peale kolme kogenud mängija hulgast — Mart Poomiga ei sõlmitud lepingut, et ta oleks kolmas valik. Oleksin väga üllatunud, kui see nii oleks.

USArsenal: Kui aus olla, siis ei saa ma aru, miks pakkusime talle pikaajalist lepingut… välja arvatud juhul, kui Wenger plaanib Jensi (Lehmann — toim) lõpetamist, Almunia minemasaatmist ja heas usus number ühe hankimist, kelle tagalat Poom kindlustaks… Ta on esinenud hästi reservide eest ning mänginud korralikult enamiku ajast Inglise kõrgliigas, kuid ta ei ole just vastus meie palvetele.

Ccc: Ühe minu sõbra arvates, kes on huvitatud väikestest liigadest ja ultraseeniormängijatest (mille alla kuuluvad mängijad, kes mänginud rohkem kui sada rahvusvahelist mängu), on Poom kvaliteetne väravavaht ning teda peaks pikaajalise lepingu korral järjekorras Almuniast eespool mängitama.

Tegh: Ta ei ole halb mängija, kuid ta on vana.