Öö tänaval veetnud inimesed said veel täna hommikul osta ühe 10-kroonise laevapileti Helsingisse ja sama hinnaga tagasipileti.

Laevafirma pakkus sellist võimalust 50 esimesele. Järjekorras tagapool seisnute päralt oli sada 100-kroonist edasi-tagasi otsa. Teised Soome reisijaid said laevafima sünnipäevanädalal osta endale poole hinnaga pileteid.

20 krooni eest sõidab Helsingisse ja tagasi ka 86-aastane Leida Sevruk. Sportlik Leida sõidab Soome kahe asja pärast. Viiendat korda võtab ta osa Helsingi naiste maijooksust ning vaatab üle ka oma lapselapselapsed.

"Pidin nagunii Soome minema ja mul on väga hea meel, et selline odav võimalus oli. Vanainimesel on raha nagunii vähe," rääkis ta.

Leida tuttavad võtsid järjekorra ära juba õhtul kell kuus. "Ise tulin kell viis esimese trammiga, üle viie tunni tuli ikka seista." Tema sõnul oli sabas päris tore, sest rahvas oli sõbralik ja lahke. Eile keskpäeval käis ta koos koer Nakiga vaid piletit ringi vahetamas.

Soomes elav Urve Jaakkola (50) kiitis väga, et lõpuks pakutakse ka Eesti inimestele odavamat sõiduvõimalust.

"Soomes on juba aastaid meelitatud aeg-ajalt ka 10-margaste piletitega laevale. Soomlased tulevad Tallinna nagunii. Eestis on aga palgad palju väiksemad ja kohe kurb, et mõnel jääb raha pärast reisimata," ütles Urve.

Ta teeb ise piletid välja oma neljale sugulasele, keda ta ootab tütre gümnaasiumi lõpetamisele. "Ma oleksin piletid nii või teisiti ostnud. Muidugi on meeldiv neid poole odavamalt saada."

Vana Tallinna laeval turvamehena töötav Venno Paal (40) pidas terve nädala Hansatee kesklinna kassa juures korda. "Ühel hommikul, kui uksed lahti tehti, trügisid inimesed küll nagu metsalised. Aga täna oli kord majas. Rahvas pidas ise vahti – numbrid jagati laiali ja tõmmati ka 30-meetrine köis järjekorrale ette, " rääkis Venno. "Midagi hullu pole siin juhtunud. Mõnikord on laeva peale tulekul palju suurem märul ja trügimine."

Venno sõnul oli piletiostjate seas palju pensionäre ja ka inimesi, kes lähevad oma esimesele välisreisile. "Mõnele on see väga suur sündmus."

Hansatee pressiesindaja Malle Aleksius hindas sooduspakkumist õnnestunuks. "Piletite müük on oluliselt kasvanud. Inimlik heameel on nende kooliõpilaste ja pensionäride üle, kes muidu sõita poleks saanud, aga nüüd käisid Helsingis ära," ütles Aleksius.

Hansatee kuus laeva teevad Tallinna-Helsingi liinil päevas 20 reisi. Võrreldes eelmise nädalaga on iga laeva peal 100–150 inimest rohkem. Laevade täituvuse suurenemist arvesse võttes sõitis viimastel päevadel üle lahe 1000–1500 inimest rohkem. Paljud muretsesid endale piletid juba pikemaks ajaks ette.

Osa sellest arvust võib Aleksiuse hinnangul kanda soojaks läinud ilma arvele. " Kui päike paistab, on inimesed rõõmsamad ja valmis ka rohkem kulutama. Samuti ostetakse laevadel siis palju rohkem," rääkis Aleksius.