Arnold Viidingul oli eile olümpiastaadionil vahetult võimalik näha meeste kuulitõuke uut olümpiavõitjat ja kuulda oma sünnimaa hümni. Ainus elusolev sõjaeelne Euroopa meister kergejõustikus hoidis lõppvõistlusel pöialt soomlastele.

"Soomlased Risto Kuntsi ja Sulo Bärlund olid minu suurimad konkurendid. Tore, et soomlased on sellel alal ka praegu maailma tipus," sõnas Sydneys elav spordikuulsus enne avakatseid.

Võistluse lõppedes kõlasid olümpiastaadionil Arsi Harju võidu auks meiegi hümnihelid ning see oli midagi enamat, kui kuulsaim eestlasest kuulitõukaja loota võis.

Viiding seenior jälgis kuulitõuget koos doktorist poja Kalev Viidinguga, kes samuti 1960-ndatel edukalt isa lemmikala harrastas. Kalev tuli kahel korral New South Walesi osariigi ja Austraalia üliõpilaste meistriks.

"Soomlane oli võitu väärt juba oma hea seeriaga," ütles Viiding-juunior. Harju oli kõiki jahmatanud hommikupäikeses peetud kvalifiaktsioonivõistlusel, tõugates isikliku rekordi 21.39. Soomlased kartsid juba, et mees sai püssirohust tühjaks, aga ei. Õhtust lõppvõistlust alustas Harju 21.20 ja võidu toonud 21.29-ga. See oli soomlastele kuuliringist kõigi aegade teine olümpia- võit. Esimene pärineb 1920. aastast ja siis oli võidumees Ville Pörhölä.

"Harju on vägev mees," kommenteeris Arnold Viiding, kellele see oli kolmas kord osa saada olümpiamängude kuulitõukest. 1936 Berliinis oli ta võistleja, 1956 Melbournes ja nüüd Sydneys pealtvaataja.

"Kuulitõuke tehnika on palju muutunud," ütleb Berliinis suurfavoriit olnud ja 8. kohaga lõpetanud vanahärra. Kui Viiding avastas aastate eest enda jaoks treeningutel võimaluse tõugata seljatehnikaga, laitsid treenerid selle maha. Nii jäigi eestlasel "ametlikult leiutamata" uus, nö OBrieni tehnika.

1936. aastal jäi Viidingul Berliinis esikuuikusse ehk siis finaali pääsust puudu üheksa sentimeetrit. Kindla medalilootuse kaheksandat kohta nimetati toonases ajakirjanduses aga fiaskoks. Kalev Viidingu sõnul on kõik seitse isast Berliinis ettepoole tulnud meest surnud. Olüm- piavõitja sakslase Hans Woellke tapsid

Valgevene partisanid.

"Midagi paremat oli meil tänaselt võistluselt raske tahta. Usun, et sain isale ilusa õhtu kinkida," ütles staadionilt lahkudes dr. Kalev Viiding.

Sydney kergejõustikuvõistluse esimeseks võitjaks sai poolakas Robert Korzeniowski meeste 20 km käimises. Esimesena kiirustas üle lõpujoone küll mehhiklane Bernardo Segura, ent võitjana sai ta end tunda vaid mõne minuti. Kohtunikud diskvalifitseerisid mehe tagantjärele.