Aga ega arvuti sellest aru ei saa, et suvi on, tema tahaks ikka tööd teha ja kui ta juba ostetud on, siis miks mitte. Rabagu, kuis jaksab.

Anname talle siis tööd, osalegu heategevuslikus missioonis ja päästku maailm. Ilma meie abita, meie joome veini edasi.

AUTOMAATNE ALTRUISM? IGATAHES. Nimelt, iga arvuti süda on protsessor, mis peab kõike arvutama, mida kasutaja arvutil teha palub. Klikk ja mõned tehted, Minesweeper ja mõned tehted. Kui aga kasutajat arvuti juures pole, ei ole ka käske ega midagi arvutada. Kasutamata ressurss.

Teadlastel on jälle teine probleem. Neil on suur hulk andmeid, mida oleks vaja analüüsida, otsida korrapärasusi ja ebavajalik kõrvale heita. Uurimisinstituutides on küll hirmus suured arvutid, mis ööd ja päevad läbi kõike seda arvutavad, ent üks loll jõuab rohkem küsida kui sada tarka vastata ja nii peavadki teadlased kannatlikult oma järge ootama, kuni arvuti vabaneb.

Viime nad siis kokku, kasutajad, kes arvutit ei kasuta, ja teadlased, kellel oleks vaja arvutit kasutada.

NÜÜD ONGI NII. Heatahtlikud kasutajad valivad, millise teadusala arengule nad soovivad kaasa aidata, tõmbavad Internetist ühe programmi ja panevad selle tööle. Kui arvutil on muid tegemisi, istub programm vaikselt tagaplaanil ega sega. Kui aga arvuti jääb tööta, tõmbab programm Internetist endale analüüsimiseks paraja suutäie ja kui sellega hakkama saab, tõmbab jälle uue.

Kõige tuntum selline Interneti-heategevus on maavälise elu otsimine SETI@Home programmi raames. SETI@Home liikmed kasutavad oma arvuteid, et analüüsida suurtelt kosmosele suunatud raadioteleskoopidelt saadud infot. Nad otsivad kogu salvestatud info seast raadiolaineid, mis annaksid märku kusagil kaugel elutsevatest asukatest, kes, nagu inimesedki, on avastanud raadiolainete saladuse. SETI@Home’il on ligi 1,6 miljonit liiget ja nende arvutite võimsus kokku on suurem kui IBM-i kõige võimsamal superarvutil.

SETI@Home’il on esindatud ka Eesti meeskond SETI@Estonia nime all. Nendega liitudes võib juhtuda, et toote oma riigile rohkem kuulsust kui Tanel Padar ja Dave Benton.

Kui aga väikeste roheliste mehikeste raadiosaadete püüdmine ei tundu mõistlikuna, võib arvuti jõudehetkel panna maalähedasemaid asju analüüsima, näiteks otsima vähi- või aidsiravimit

FightAIDS@Home programm proovib erinevaid matemaatiliselt modelleeritud ravimite kombinatsioone erinevate HI-viiruse variantide peal ning saadab siis tulemused teadlastele, lootes nii abiks olla ravimi leidmisel.

Vähi vastu võitlejad pakuvad oma arvuti laenamise eest isegi raha. Iga päev loositakse hoolsate arvutajate vahel välja 100 dollarit ja iga kuu 1000 dollarit. Mida rohkem arvuteid ühe kasutaja nime alt suures arvutamises osaleb, seda suuremad on võiduvõimalused.

SETI@Estoniawww.parnumaa.ee/seti/indexeng.shtml

FightAIDS@Home www.fightaidsathome.com

Võitle vähi vastu www.parabon.com/cac.jsp