Reedehommikuti on Eesti Raadio Pärnu stuudios tavalisest rohkem elu. Just siis teevad juba teist kuud Raadio 2 hommikuprogrammi kolm Pärnu teatri näitlejat – Sepo Seeman, Jaan Rekkor ja Jüri Vlassov. Vlassovit kutsutakse küll saates rohkem Sokuks ja Sepo on kaaslastele ka lihtsalt Sepp või Seps. Puldi taga tegutseb aga Jüri Vlassovi poeg Janek. Aeg-ajalt vangutab ta pead ja ohkab. Issi on pannud järjekordse killu ja kolmik naerab nagu üleannetust teinud koolipoiste kamp. “Meil on nüüd piiksunupp,” teatab vana Vlassov, “see on minu pärast, sest ma ütlen alati seda, mis pole sünnis.” Ta piiksub eetrisse, aga esimesel hommikul piiksunupp veel korralikult ei tööta.

Kui kolm suurt meest tuhisevad edasi-tagasi, jääb väike stuudio eriti kitsaks.

“Ja nüüd maksmata uudised,” kostab raadiost.

Päikeseraadio päikesepoisid

Näitlejatekolmik on tegelikult vanad raadiolõvid, kes omal ajal Pärnu Päikeseraadios kõik rohkem või vähem kaasa lõid ja saateid tegid. Kuidas nad omavahel kokku sattusid, seda ei mäleta päris täpselt enam keegi. Kuid kaks aastat kütsid mehed laupäeviti tunniajalist saadet “Tunnimees”. Saade koosnes muidugi ainult suurest pullitegemisest. “Oli teine rohkem täiskasvanutele mõeldud, “ ütleb Vlassov tagasihoidlikult ja meenutab rubriigipealkirja “Seksuaalne mikrofon”. Mittepärnakad võivad nüüd muidugi ainult ette kujutada, mis nalja tolles saates tehti. Seda enam, et Pärnu Õlu oli sponsor ja abimees. “Ega seal tõsiseid uudiseid olnudki,” selgitab Siim eelmise ja praeguse saate vahet. Siis jäävad mehed mõttesse, – tulevad meelde hommikul eetrisse lastud siivutud naljad – ja tunnistavad naerdes, et nende hommikuprogrammi päris tõsiselt küll võtta ei saa. No mõelge ise, kui saatekülaline, uus Eesti popstaar teatab: “Minu edu saladuseks on see, mis jääb vööst allapoole.” Ja peab sellega silmas oma erakordselt võimsat istmikku. Mürinal tuleb meelde “South Park”. Tekib tahtmine vaadata, kas saatekavas on reedese hommikuprogrammi kõrvale kirjutatud: Alla 16aastastele ei soovitata!

“Reikop ja Elektra väsivad nädala lõpuks ära, nii pidimegi reedesese hommiku enda peale võtma,” seletab trio tähtsalt. Raadio 2 aga vajas nädala viimase tööpäeva hommikuks lahedat seltskonda, kes kuulajatel unised näod kõrvuni venitaks. Nii need näitlejad nüüd teevadki raadioteatrit.

Jaotatud rollid

“Oleme omavahel ikka rollid ära jaotanud,” kergitab Jaan Rekkor saatetegemise köögipoole eesriiet. “Mina olen nagu kõige rohkem tüüpiline raadiohääl, hoian teisi raamides ja loen tõsisemaid asju. Sepo spetsialiteet on imiteerimine-parodeerimine. Noh, ja Sokult püüame spontaanseid reaktsioone. Hommikuprogramm paneb nagunii oma kindlad raamid ette. Umbes kolm põhjalikumat showjuppi me valmistamegi üheks hommikuks. Need jupid on meie jaoks see põhiline rõõm ja mure ja elu ja häbi.”

“… kuni selgub Müürsepa vahekord Eesti sõjaväega,” loeb Siim ette värskest ajalehetutvustusest. “Olen kuulnud, et Müürsepp pidavat ta ära võtma,” kommenteerib Vlassov tähtsalt oma ettekujutust Martin Müürsepa ja Eesti sõjaväe vahekorrast.

Tööpäev kestab 24 tundi

“Roosileht, Roosileht, tule välja!” hõiguvad tööhommikut lõpetavad näitlejad. “Varasel ärkamisel on üks suur pluss,” kiidab Sepo pool kümme teatris doominot mängides. “Saad juba pärast üheksat esimese lõunase õlle juua.” Nali naljaks, aga reede on Sepole ja Jürile päris karm tööpäev.

Kaheteistkümnest hakkab teatris tavaliselt esimene proov. Kolme ajal võetakse kerge lõuna ja siis tuleb juba järgmine proov. “Kahe proovi vahel peaks väikse uinaku tegema. Lähme kenasti kolmekesi tudule,” lõõbivad mehed. Kui õhtul veel etendus toimub ja Kuldsel Triol näiteks Kohtla-Järvel öösel esinemine, siis võib juhtuda küll, et reedehommikul kell viis ärgatakse üles ja alles laupäevahommikuks lõpeb pikaksveninud tööpäev ära.

Kusjuures esimesed neli hommikuprogrammi tegi trio Tallinna stuudios. “Ärkasime kell kolm hommikul ja kihutasime Tallinnasse,” meenutab Sepo mõru näoga. “Sokk käis ainult korra meiega kaasas.” - “Mina olen vana inimene, mina nii vara üles tõusta ei suuda,” hakkab Vlassov käega vehkima. Pärnus olevat hommikusaadet parem teha veel ühe asja pärast: “Stuudio kõrval asub putka, mis ööpäev läbi lahti!”

Tallinnas aga tehti esimesed saated selleks, et sisse elada ja peatoimetaja Urmas Leinfeldi tahtmistest selget pilti saada. Osa saate muusikast saadetakse tänaseni Tallinnast Raadio 2 peastuudiost. “Me loodame, et tulevikus paneb Janek ise kogu muusika,” usaldavad mehed Vlassovite pere nooremat liiget.

“Nii kaua, kui ema veel tere ütleb, teeme saadet edasi,” lubab Sepo Seeman tulevikku vaadates.

Jüri LAULIK