Vastus: “Kui ta oleks pätt, siis ta ei töötanuks meiega. Ta on oma ala üle keskmise hea spetsialist.”

Küsimus: “Kui ta tahaks teie firmasse tööle tagasi tulla, kas võtaksite ta tagasi?”

Vastus: “Ei tea, ei kommenteeri.”

“Samuel on briljantne tehnoloog, kellel on ka müügivõimeid, seega komplekt on unikaalne,” räägib Eesti üks hinnatumaid spetsialiste, infoturbe lahendustega tegeleva ASi Privador juhataja Tarvi Martens. “Aga tema isepäisus ja ühiskonna mängureeglite eiramine maksavad talle kätte.”

Üldiselt kiputakse arvama, et pärast Eesti Telefoni portaalis olnud turvaaukude kaudu informatsiooni kopeerimist tekkinud skandaali on IT-spetsialistil Tõnu Samuelil raske Eesti firmas tööd leida. On olnud kuuldusi, et hot.ee-stiilis ürituste eest on Samuel mõnestki firmast lahkuma pidanud.

“Tal pole Eestis tööd vajagi, tema teeb niigi suurema osa tööst välismaale,” sõnab üks Samueli endisi töökaaslasi, lisades, et tema oskustega inimene on võimeline teenida mitukümmend tuhat krooni kuus.

Paraku elab Samuel tagasihoidlikuks Õismäe kahetoalises korteris koos naise ja lapsega. “Tõnu lihtsalt üritas näidata Eesti Telefonile, et nende turvalisus oli eriti halvas seisus. Pärast seda, kui Eesti Telefon on teda pikka aega ignoreerinud, näitas ta kõigile, kuivõrd lihtne oli nende turvalistust murda,” ütleb üks Samueli praegusi tööandjaid, Rootsi tarkvaraarendusfirma MySQL juht Michael Widenius.

Eesti Telefoni juhtum näib teda vähe häirivat. “Mina võrdleks seda juhtumit sellega, kui keegi jätaks ukse lahti ja siis pistab keegi teine uksest pea sisse ja karjub, et pange uks kinni, enne kui te kaotate midagi.”

“Ühest küljest on ta tubli poiss, ääretult töökas ja ääretult andekas ja tal on olnud keeruline elu, teisest küljest on tal püsivust vähe. Ta on vahetanud palju töökohti, sest ta pole meeskonna juht, pigem üksiküritaja. Olemuselt on ta küll häkker, kuid pole pahatahtlik,” räägib Samuelist üks ammune tuttav, Eesti IT-valdkonnas tuntud inimene. “Antud juhtumil on Eesti Telefoni rikkumine palju suurem, sest nad ei kaitsnud oma klientide andmeid piisavalt ja seda rikkumist ei saanuks näidata teisiti, kui ise seda infot häkkides.”

“Olla üksi Eesti Telefoni vastu on raske, ennast ma süüdi ei tunne, aga vangi võin mina küll,” tõdeb Samuel, kelle sõnul on Eesti Telefonist lekkinud nii hot.ee kasutajate andmebaas kui ka paroolid. “Tõendid selle kohta on keskkriminaalpolitseis olemas,” räägib ta.

Samuel on ajalehtedesse ka varem sattunud, kord sellega, et on üritanud mõnda võrku sisse murda, kord sel põhjusel, et tema endised elukaaslased on temast oluliselt vanemad.


Tõnu Samuel

Sünniaeg 3. juuli 1972

Haridus

1979–1988 Tallinna Reaalkool

1990–1991 Invicta, ärijuhtimine

1992 Invicta, finantsjuhtimine

Töökäik

1991–1993 sideministeerium, vanemprogrammeerija

1993–1995 Händikäp, üks asutajad, tegevdirektor

1994–1995 Kinex, tegevdirektor

1995–1997 Mustasaar Software, projektijuht

1997 Küberneetika Instituut, turbespetsialist

1997–1999 Kauplemissüsteemide AS, projektijuht

1999– MySQL (Roosti), programmeerija

Hobi aikido (idamaine võitluskunst)

Viktoria K O R P A N