Pakosta kinnitas eile, et leping, mille alusel ta erafirmale tasus, oli korrektselt vormistatud ja linnakantseleis olemas. ”Arvan, et minu vastu on teadvalt esitatud valesüüdistus,” lausus Pakosta.

1999. aastal kandis linnavalitsus Pakosta korraldusel erafirmale MU Consultants OÜ üle 27 140 krooni haridusjuhtimise ümberkorraldamise ajakava ja riskide hindamise analüüsi eest. Tegemist on maailmas tuntud konsultatsioonifirma Mercur tütarfirmaga. 2000. aastal sai firma linnalt 96 760 krooni nelja analüüsi jaoks haridusalase reformi läbiviimiseks.

Pakosta ei mõista süüdistuste sisu. ”Milles mind täpselt süüdistatakse, ei saanud aru ei mina ega ka minu advokaat (Urmas Arumäe – toim),” lausus Pakosta. Ta lisas, et kõik oli vormistatud korrektselt, tegu on tunnustatud firmaga ja lepingujärgsed tööd olid hästi tehtud.

Eile tegi Isamaaliidu juhatus avalduse, kus hoiatab, et politsei ja teiste jõustruktuuride ärakasutamine valekaebuste alusel poliitiliste vastaste mustamiseks viib Eesti tagasi endistesse aegadesse. “Savisaare näpunäidete kohaselt “kaotati“ dokumendikaustast Tallinna linnavalitsuse nimel sõlmitud leping, et seejärel esitada politseile valekaebus,” kirjutatakse avalduses.

Praeguseks on välja tulnud, et üks linnakantseleist süütõendina esitatud allkirjata leping oli originaalis allkirjastatud, notariaalselt tõestatud koopia sellest sai politsei linna lepingupartneriks olnud firmast.

Politsei teeb otsuse pärast valimisi. “Teine leping on tulemata, seega on Pakosta endiselt kahtlusalune. Vaatame, mis me tema suhtes otsustame siis, kui valimised on läbi,” ütles Tallinna majanduspolitsei uurija Alice Järvet eile.

Uurija keeldus kommenteerimast, miks ta üldse Pakosta kahtlusaluseks tunnistas enne, kui linnavalitsuse lepingupartneri valduses olevate nimetatud dokumentidega tutvuda sai.

Keskerakonna infojuhi Evelyn Sepa sõnul tulid kahtlused välja linnavalitsuse töörühma aruandest konsultatsioonilepingute seaduslikkuse ja efektiivsuse kohta.

Töörühma juhib linna personalidirektor Marika Lepikult.

”Neid lepinguid ei ole linna nimel sõlmitud lepingute registris, linnakantselei arhiivis ega ka linnakantselei raamatupidamises kui teenuse eest tasunud struktuuriüksuses,” vahendas Raepress Lepikulti sõnu.

“Tegemist on Pakosta valitsemisalas toimunud märkimisväärse rahakulutusega, mille seadulikkus ja põhjendatus on tõsise kahtluse alla sattunud,” ütles Evelyn Sepp.

Eesti Päevaleht Online

BNS