“Kunstnike valik põhineb sellel, kes mulle meeldivad ja kes on samas temaatiliselt tervenemisega seotud, lähtusin oma kõhutundest. Mingit šokiteraapiat ei tehta, oluline on näitust vaadates tekkiv hea fiiling ja energisüst,” rääkis väljapaneku kuraator August Künnapu.

HUUMOR TOOB TERVISE. Tööd on spetsiaalselt näituse jaoks tehtud, tervenemisele kaasa aitavateks teemadeks on muuhulgas loodus ja huumor.

“Näiteks Andres Tolts tegi ruumilise maali “Suusapuhkus”, kõrvutades vanad suusad looduslikult kauniste maastikupiltidega. Tartu kunstikooli tüdrukud Liisi Siibak ja Aili Paat panid kokku sarja “Kuidas me terveks saime”, mis on Narva-Jõesuus tehtud humoorikas fotolavastus. Näituse muusikalise kujunduse tegi ansambel Dallas,” rääkis Künnapu.

Näitusel on veel tuntud Soome kunstnike Marco Casagrande ja Sami Rintala, lätlase Ritums Ivanovsi, Eesti fotograafide Tarvo Hanno Varrese ja Peeter Maria Lauritsa, avangardist Leonhard Lapini, loodusinimese Lembit Sarapuu, punkar Villu Tamme ja teiste kunstnike tööd. Videoprogramm pakub Andres Söödi dokumentalistikat, Andres Lille filmi “Roadman” ja paljusid teisi hingerahu sisendavaid filmi- ja videotöid.

“Vaatasin, et meil on sellised huvitavad ja väga meditatiivsed ruumid olemas, miks siis miks mitte neid ära kasutada. Näitust kaema on oodatud nii patsiendid, nende külastajad, meie oma maja töötajad kui laiem avalikkus,” rääkis idee üks autoritest, Põhja-Tallinna regionaalhaigla kommunikatsioonidirektor Kristjan Hamburg.

VALVUR JUHATAB NÄITUSELE. Tema sõnul pääsevad liftide abil väljapanekut vaatama ratastoolides liikuvad inimesed. Seda, et näitusevaatajad haigla igapäevaelu kuidagi segada võiksid, Hamburg ei usu. “Ravitegevust seal ju ei toimu. Ja väljas on spetsiaalne valvur, kes inimesi juhendab,” sõnas ta.

“Kui näitusel on hea vastuvõtt, siis korraldame selliseid ettevõtmisi ehk edaspidi ka,” lubas ta.