Julgeolekuorganid pole uurimise huvides volitatud enda käsutuses olevat informatsiooni avalikustama ning jääb mulje, et uudisteagentuurid ja meedia on teemat kõvasti üle võimendanud.

Ähvarduskiri paljastas limonovlased. Asi sai alguse oktoobris, kui Läti suurima päevalehe Diena toimetusse saadeti ähvarduskiri, milles lubati hävitada need poliitikud, kes on huvitatud siinsete venelaste integreerimisest Läti ühiskonda.

Tolles kirjas kinnitati, et “ligi tuhat võitluskaaslast Venemaalt on valmis sõitma Lätisse, et liituda siinsete slaavi vendadega rahvuskaaslaste õiguste kaitsmiseks”. Lisaks kutsuti slaavi vendi Lätis võitluseks ühinema.

Mõistagi jõudis see ähvardus kohe Läti kaitsepolitsei huvi-sfääri ja selle tegevuse tulemusena leiti Riia äärelinnas peidik, kust avastati umbes tuhat samasugust ähvarduskirja ning lisaks viis kilo trotüüli. Siit viisid niidid juba limonovlasteni ja kolmapäeva õhtul üheaegselt Riias ja Daugavpilsis toimunud läbiotsimistel leiti veel relvi, lõhkeainet ja detonaatoreid.

Läti limonovlaste liider Vladimir Linderman viibib hetkel Saraatovis, kus esineb tunnistajana Venemaa natsionaalbolševike vaimse liidri Eduard Limonovi vastu peetaval kohtuprotsessil. Limonovile pannakse Saraatovi kohtus süüks relvade ostmist ja riigivastase üleskutse “Teine Venemaa” autorlust.

Läti limonovlaste liidril Venemaal suur roll. Linderman esines aga Saraatovi kohtus üllatava tunnistusega, kinnitades, et projekt “Teine Venemaa”, milles nähakse ohtu Venemaa põhiseaduslikule üles-ehitusele, on pärit hoopis tema, mitte Limonovi sulest. Linderman ei näe selles kuriteo koosseisu, sest väidetavalt ei kutsu ta üles riigi vastu relva haarama, ehkki tegelikult just seda võib projektist välja lugeda.

Läti elanikku Lindermani peetakse pärast Limonovi vahistamist Venemaa natsionaalbolševistliku liikumise tegelikuks juhiks. Tema juhtrolliga äärmuslaste seas seostatakse natsionaalbolševike viimasel ajal teravnenud rünnakuid Läti ja Eesti suunal.

Limonovlaste vägitegude registrisse kuulub ju näiteks prints Charlesi nelkidega löönud tüdruku juhtum ja Peetri kiriku hõivamine kaks aastat tagasi. Lähiminevikust seostatakse nendega NATO-vastaste loosungite kirjutamist Moskva-Riia rongile ja nädalatagust värvirünnakut Eesti saatkonnahoone pihta Moskvas.