Tegemist on kõige ulatuslikuma spetsiaalselt rahapesu uurimiseks algatatud kriminaalasjaga alates 1995. aastast, kui vastav paragrahv kriminaalkoodeksisse pandi.

Rahapesu kahtlusega tehingud käisid uurija Alice Järveti sõnul läbi Euro Equities Fund’i, mille esindajaks oli Axel Mumm. Mummi valenime ja valepassi kasutas Raivo Karu.

“Mumm esitas fondi nimel arveid, kas siis konsultatsiooniteenuste või millegi muu sama ebamäärase eest, ning raha liikus nende arvete alusel Eestist välja,” ütles uurija. “Minu versiooni järgi oli tegemist fiktiivsete arvetega, kuna mingit teenust reaalselt ei pakutud.”

Karu vaid täideviija

“Sellepärast kriminaalasi alustatigi, et välja selgitada, mis päritolu raha nende arvete alusel liikus ning mis isikud tehingute taga seisid,” lisas uurija. “Karu oli minu arusaamist mööda ainult täideviija, raha ülekannete tellijad oli teised.”

##Esialgsetel andmetel kasutas Kariibi mere saarel Turksil ja Caicos registreeritud fondi teeneid alates 1995. aastast kuni viimase ajani umbes 80 Eesti ärimeestega seotud maksuvaba firmat. Läbi fondi liikus kümneid ja kümneid miljoneid kroone. “Summad algavad 10 000 Saksa margast,” ütles uurija. Lähemalt tehingute sisust ning tehingu tegijatest ei soovinud Järvet uurimise alguse tõttu rääkida.

Karu advokaat Nigul Saar ei soovinud eile rahapesukahtlust kommenteerida, sest ta polnud näinud kriminaalasja algatamise määrust.

Uurimise maht ülisuur

Aastatel 1999-2000 siseministri ja Tallinna linnapeana töötanud tänane transiidiärimees Jüri Mõis on öelnud, et ta ei soovi oma tehinguid Raivo Karuga kommenteerida, sest ta pole enam avaliku elu tegelane.

Järvet rõhutas, et osa Karu fondiga tehinguid teinud ärimeeste dokumendid on tõenäoliselt korrektsed ning osa ei pruukinud olla teadlikud, et Mumm ja Karu olid samad isikud..

Karu kontori läbiotsimisel 27. märtsil avastas politsei kogu fondi raamatupidamise ning dokumendid raha liikumise kohta ühtelt arvelt teisele. Kolm nädalat läks politseil aega, et aru saada, mis tehingutega on tegemist.

Järveti sõnul on uurimise maht väga suur ning pole välistatud, et dokumentide läbitöötamiseks moodustatakse uurimisgrupp. Uurimise esialgne tähtaeg on 28. juuni, kuid Järveti sõnul ei jõua ta kindlasti selle ajaga kellelegi süüdistust esitada.

Ühtegi praegusesse riigikogusse kuuluvat ärimeest Karu fondis ei osalenud. Samuti ei teinud Karu fondiga tegemist rahandusminister Tõnis Palts, kelle firmasid puudutavaid dokumente samuti Raivo Karu kontorist leiti.

Rahapesu eest suures ulatuses ja grupi koosseisus võib vangi mõista kahest kümne aastani.