Võttis hiljem omaks

Eesti Päevalehe küsimusele, kas toetus euroeitajate kampaaniaks tuleb osaliselt Venemaalt, vastas Otter, et kuuleb sellest esimest korda. Kuulnud nime Koronidi, tunnistas ta, et tegemist on Venemaal elava inimesega, kes on tõesti Sebe-Ekspressbussi OÜ omanik ning eraldanud 40 000 krooni.

Otter märkis, et vene rahvusest Koronidi pole teda otsustes kuidagi mõjutanud. “Mina olen firma president ja kui ta mu tööle võttis, siis järelikult usaldab ta mu otsuseid,” märkis Otter. “Mina otsustasin panna raha Eesti iseseisvuse hoidmisse.”

Eurovastane teatas, et on planeerinud ei-kampaaniaks umbes miljon krooni, millest ligi pool on tulnud Avatud Eesti Fondist ja EL-i infosekretariaadi projektitaotlustest. Pool miljonit tuleb eraallikatest.

Loosivad reise Venemaale

Otter ei osanud öelda, kas see pool miljonit tuleb Venemaalt. “Ei oska nagu öelda. Pigem pean silmas Sebe-Ekspressbuss OÜ ja OÜ Iseseisvus allikaid,” lausus ta. “Uurimiskeskus Vaba Euroopa kasutab näiteks Inglismaa päritolu toetusi, kus vanaprouad toetavad eri üritustel kümne naela kaupa Eesti iseseisvust.”

Venemaal Primorski linnas elava Koronidi firma loosib ühtlasi eurovastaste telefonil helistajate vahel välja reise Venemaale.

40 000 krooni eest on Otteri sõnul trükitud 2000 lendlehte, 5000 plakatit ning sõidetud suvel üle Eesti 27 000 kilomeetrit.

Endine Eesti suursaadik Moskvas, riigikogu riigikaitsekomisjoni liige Tiit Matsulevitš möönis, et Venemaal on küllalt kõrgel tasemel eurovastaseid poliitikuid, kes näeks Eestit hallis tsoonis. “On üsna loomulik, et nende avaldused võtavad ka praktilisema kuju,” ütles ta. “Eurovastased oleks võinud aga algusest peale mängida lahtiste kaartidega ja avalikustada oma rahaallikad.”

Matsulevitši sõnul ei maksaks eurovastastel häbeneda, kui neid kas või osaliselt Venemaalt toetatakse, ning oma rahastajaid ei tohiks nad varjata.

Eesti Päevaleht helistas reklaamtrükisel “Euroopa Liiduga liitumise vastast propagandat toetab Sebe-Ekspressbuss OÜ” antud infotelefonile 050 27290, millel vastas Otter ise, kutsudes osalema eurovastastel kõne- koosolekutel ning palus teavitustööd teha ka sõpruskonnas.

Jah-kampaania rahastajad avalikud

Europooldajad on oma toetajad avalikustanud ning soovinud eurovastastelt sama, kuid viimased pole kõiki rahaallikaid välja toonud.

Liikumist “Jah Euroopa Liidule” on seni suurematest firmadest toetanud Eesti Raudtee, Eesti Telekom, Esma Auto, EMT ja Falck Eesti. Rahastajaks on ka Euroopa Komisjon, Avatud Eesti Fond, EL-i infosekretariaat ja välisministeerium. EPL