MTÜ Eesti Antarktika Ekspeditsioonide poolt lepingule alla kirjutanud ning Eesti oma jaama rajamise idee autor Mart Saarso ütles, et esialgu on jaama rajamine väga algusjärgus. “Tõsisemaks tööks ootame valitsuse selget otsust ning head tahet Eesti ajaloolist ekspeditsiooni rahastada,” ütles Saarso.

Valitsusele on juba ekspeditsiooni toetava pöördumise saatnud 12 Eesti tunnustatud teadlast, teiste hulgas ka Tartu ülikooli rektor Jaak Aaviksoo ja Tallinna tehnikaülikooli rektor Andres Keevallik.

Saarso sõnul on Eesti osalemine Antarktika uurimisel oluline, sest tegemist on ainsa inimtegevusest sisuliselt puutumatu mandriga, mille uurimine annab inimkonnale hindamatuid teadmisi tulevikuks.

30 miljoni kroonine reis

Viieaastane ekspeditsioon läheks maksma ligi 30 miljonit krooni. Plaanide järgi on kavas ehitada väike laev, millega transporditakse jaam ja varustus. Eesti jaamaks on kavandatud kaks 25-ruutmeetrit hoonet, kus saaksid elada kuus inimest.

Jaama asukoha Rossi meres Victoria maa rannikul valis Saarso 2003. aasta jaanuaris välja põhjusel, et merejääd on seal suvel vähe ja väikeste laevadega on võimalik sinna ligi pääseda.