“Oleme üle ootuste positiivselt tegutsenud,” rõõmustab Rantamäki. Ta lisab, et Venemaale ja teistesse Baltimaadesse laienemine osutus liiga kalliks ning viie töötajaga firma keskendub ainult Eesti ja Soome turule.

Äriregistri andmetel sai RM eelmisel aastal 75 198 krooni kahjumit, nelja-viie töötajaga RM ongi sagedamini kahju saanud kui kasumit teeninud.

Vajavad lisateenistust

Pigem kesine sissetulek ongi pannud Rantamäkit oma ärivaldkonda laiendama – Eesti Euroopa Liitu astumise järel on ta erootikatelefoniga paralleelselt asunud pakkuma teistele Soome firmadele abi Eestis kanna kinnitamisel.

Eestlastest tegeleb vestlusliiniäriga Haapsalus registreeritud Ivo Tammearu firma TMA Tele- grupp OÜ, mille põhitegevuseks on vestlus- ja tutvustelefoniteenuse pakkumine, samuti näiteks kinnis- ja vallasvaratehingud. 2003. aastal tõid telefonitsi kõike lubavad neiud Tammearule 121 999 krooni puhaskasumit.

Äri kasumlikkusest Tammearu siiski rääkida ei soovi ning kinnitab, et väline mulje telefoniäriga teenitud suurest sissetulekust ei pruugi asjast adekvaatset pilti anda. Möödunud aasta algul avaldasid mitmed televaatajad tarbijakaitseametile pahameelt telefoniteenuse “Küsida võib kõike” reklaamide üle.

Pahameel oli nii suur, et nõuti lausa selliste reklaamide keelamist.

Hoolimata paljude arvates liiga sageli eetrisse ilmuvate poolpaljaste ning pingutatud häälega näitsikute rohkusest on vestlusliiniteenuse pakkumine Eesti seaduste järgi igati lubatud äritegevus.

“Seepärast pole nende reklaamklippide näitamine erakanalites vastuolus reklaamiseadusega ning tegemist ei ole kõlvatu reklaamiga,” ütles ameti tarbijapoliitika ja avalike suhete osakonna juhataja Kristina Vaksmaa.

Mingi tulu rahulolematute nurisemisest siiski tõusis, tarbijakaitse kirjutatud märgukirja peale lükkasid eratelekanalid erootikareklaamid hilisemale ajale, nüüd näidatakse neid pärast kella 11 õhtul.

Kokku tegutseb Eestis 18 tasulist vestlus- ja suhtlusliini, mille minutihinnad ulatuvad 9.90-st 14 kroonini.

Eratelevisioonis jaksavad kalleid reklaamiminuteid osta vaid mõned firmad, teised reklaamivad peamiselt ajalehtedes. Lisaks kärbib potentsiaalset kasu telefonifirmadele numbri eest makstav tasu.

Suur osa raha läheb kõnesid vastu võtvatele naistele, kes on sageli registreeritud FIE-ks.

Anonüümne esindaja: igavus ja üksindus ajavad helistama

Tasulisele vestlusliinile vastavate naiste sõnul küsitakse telefonis igasugust nõu alates seksuaalelu rikastamisest kuni koogiretseptideni. Meilitsi saadetud küsimustele vastas Reval Marketingi esindaja, kes soovis jääda tundmatuks.

•• Kes vastavad nendele telefonidele, kas ainult naised? Kust te nad leidnud olete?

Hetkel ainult naised. Nagu ikka, leitakse inimesi töökuulutuse avaldamise teel. Tööd tehakse kodus vastavalt oma võimalusele. Võib juhtuda, et on kaks inimest, võib juhtuda ka, et samal hetkel on liinil kõne ootel kuus inimest.

•• Milline on tüüpiline erootikatelefonile helistaja? Kas mees? Kui vana?

Tegemist on vestlusliiniga, tüüphelistajat pole küll kaardistatud, kuid enamik on mehed. On ka mõned naishelistajad, alamvanusepiir 18, ülemine piir 70-80. Inimesed helistavad väga erinevatel põhjustel, sellepärast ka vanus kõigub.

•• Kui pikalt keskmine kõne kestab?

Pikkused on erinevad, mõnel juhul üks minut, mõnel juhul 30 minutit.

•• Kui palju kõneminut maksab?

Oleneb numbrist, enamikul juhtudel 12 ja mõnel juhul 14 krooni minut.

•• Mida helistajad soovivad ja mida neile pakutakse?

Soovitakse erinevaid asju, räägitakse tõepoolest intiimsetel teemadel.

Mõned helistavad igavusest, mõned üksildusest, mõned soovivad mingit nõu küsida. Näiteks on palju asju, mida inimesed ei julge või ei taha küsida tuttavatelt. Nõu küsitakse kõige laiemas mõistes: mõni võib küsida, kuidas kodus oma seksuaalelu rikastada, mõni on autoga kuskil eksinud ja küsib, kuidas õigesse kohta välja jõuda, mõned on küsinud, kuidas mingit toitu peab valmistama. Mõnel on mured või rõõmud, mida jagada. Vastavalt soovile siis räägitakse.

•• Ehk saate nimetada mõne kõige tavalisema küsimuse ja mõne kõige erilisema ettepaneku, mida helistajad on öelnud?

Tavalised... õnneks ei ole tavalisi, kõik on erilised. Ebatavaline – on osaletud telefoni teel reaalses seksis kolmandana. Teiselt poolt oli eriline koogiretsepti andmine ning küpsetamisel toeks olemine.

•• Kas üldiselt on helistajate eesmärk telefonis erootilist juttu ajava naise abiga end seksuaalselt rahuldada?

On ka selliseid kõnesid, üldistust nende kasuks ei teeks.

S.L.