“Tänu Venemaa ja Kasahstani jõupingutustele on Baikonur jäänud üheks maailma suuremaks kosmosesadamaks. Selle arvele langeb enam kui 70 protsenti Vene kosmoserakettide startidest,” ütles juubeli puhul RIA-Novostile Vene välisministeeriumi esindaja Aleksandr Jakovenko. Teise kosmodroomina on Venemaal kasutusel Plesetsk põhjas, kuid selle asukoht pole soodne kommertssatelliitide lennutamiseks.

115 miljonit dollarit aastas

Koostöö jätkub. Läinud nädalal ratifitseeris Vene riigiduuma Kasahstaniga lepingu, mis näeb ette Baikonuri kasutamist aastani 2050. Venemaa maksab Kasahstanile kosmodroomi kasutamise eest aastas 115 miljonit dollarit, teatas RIA Novosti.

Senise kosmodroomi juurde rajatakse ka uus stardikompleks, mis peaks olema keskkonnasõbralikum. Kasahstan on ammu kurtnud, et raketistardid reostavad liialt sealset keskkonda. Uus stardikompleks nimega Baiterek valmib aastail 2008– 2009 koostöös Kasahstaniga ning sealt hakkavad startima senistest kanderakettidest Sojuz keskkonnasõbralikumad mehitamata raketid Angara Koostöölepingu kohaselt ei ole Baikonur üksnes venelaste kasutada. Kasahstanil on õigus osaleda nii ühisprojektides Venemaaga kui ka iseseisvalt kosmoselendudega tegelda.

Selle kallale ongi Kasahstani valitsus asunud: esialgsete kavade kohaselt peaks juba järgmisel aastal 350 miljoni dollari eest lennutatama kosmosesse esimene Kasahstani sidesatelliit. Kasahstan annab oma panuse ka uue Baitereki stardikompleksi rajamisse.