Arusaam, et Päikesesüsteem koosneb üheksast planeedist, on nüüdsest vale. Eile Prahas rahvusvahelise astronoomide liidu (IAU) peaassambleel toimunud ajaloolisel hääletusel kaotas Pluuto oma planeedi-staatuse küllaltki üksmeelse tulemusega.

Assambleel osalenud Tartu observatooriumi direktori Laurits Leedjärve sõnul lükkasid astronoomid tagasi termini “klassikaline planeet” kaheksa allesjäänu kohta, samuti ei leidnud poolehoidu ettepanek anda kääbusplaneetidele nimetuseks “plutoonilised objektid”.

Seega osutus ennatlikuks eelmise nädala teade, et Päikesesüsteemi planeetide hulka suurendatakse üheksalt tosinani, lõplikul hääletusel kanti Cerese, Charoni ja Xena planeediks ülendamine maha.

Planeete on edaspidi kaheksa. Kääbusplaneetide nimekiri jääb esialgu aga üsna lühikeseks. Ceres, Pluuto ja UB313 (mitteametliku nimega Xena) on ilmselged kandidaadid, kuid Pluuto kaaslast Charoni siiski Pluuto kaksikuks ei ülendata. Ka seni ebamäärase staatusega taevakehad Sedna ja Quaoar pretendeerivad kääbusplaneedi nimele, kui suudetakse selgitada nende täpne kuju, märkis Leedjärv.

75 riigist pärit ligi 2500 teadlasel oli raske üksmeelt leida. Esialgne kompromisseelnõu kirjutati viimasel hetkel peaaegu täiesti ümber.  Lisaks planeetidele ja kääbusplaneetidele jäävad Päikesesüsteemi ka “väikesed Päikesesüsteemi kehad” (asteroidid, komeedid, enamik Neptuuni-taguseid kehasid), mis tähendab, et Kuyperi vöö nime kandev kogum ei mineta siiski oma tähtsust.

Tee üheksa planeedini

Antiikajal arvati planeetide hulka kuuluvat seitse taevakeha, kuigi Ptolemaiose geotsentrilises käsitluses kuulusid nende hulka ka Päike ja Kuu, kuid mitte Maa. Sellest sai alguse nädala jaotamine seitsmeks päevaks.

Heliotsentrilise maailmapildi võimule pääsemine asetas kogu süsteemi keskmesse Päikese ja Kuu taandus satelliitide hulka. Uraan avastati 1781. aastal ja Neptuun 1846. aastal. Vahepeal (1801. aastal) avastatud ja ekslikult planeediks peetud asteroid Ceres kaotas planeedistaatuse üsna pea.

Pluuto avastati 1930. aastal ja sellest ajast on inimkond elanud teadmises, et Päikese ümber tiirleb üheksa planeeti. Murranguliseks osutus 2003. aastal Pluutost suurema taevakeha UB313 leidmine veelgi kaugemal. Kümnenda planeedi staatust on pakutud ka taevakehadele Sedna ja Quaoar, kuid praegu on neid raske isegi kääbusplaneetideks pidada.