"Alfred Hitchcock sai filmi “Notorious” valmis 1946. aastal ehk ajal, mil Teine maailmasõda oli lõppenud ja kuid Külm sõda just algamas. Mõni kuu hiljem oleks lääne avalikkuse silmis juba vaenlase võrdkujuks olnud kommunistid, aga sel ajal, kui Hitchcock koos Ben Hecht’iga stsenaariumi kallal töötas, olid meeste meeltes esmajoones natsid", tutvustab täna linastuvat filmi Manifesti filmifestivali koduks olev kino Sõprus.

“Notorious” koos “Casablancaga” on kinoajaloo suurfilmid, mis tegid kuulsaks 1940-ndate aastate kõige populaarsema näitlejanna Ingrid Bergmani. Bergman kehastab kurikuulsat naist Aliciat, kes on muuhulgas tuntud osava flirtija, pidutseja ja alkoholilembese naisena.

Filmis hukatakse Alicia sakslasest isa ning USA Valitsuse salaagent Devlin, keda kehastab Gary Grant, palub naisel luurata oma surnud isa Rio de Janeiros tegutsevate natsisõprade järele. Sellest saab alguse kirglik roman. Armukolmnurga kolmanda poole moodustab Ingrid Bergmani tegelaskuju abikaasa Alexsander Sebastian, keda mängib Claude Rains.

Hitchcock on tuntud oma visuaalsete detailide poolest. “Notorious” on tuntuks saanud ka Gary Granti ja Ingrid Bergmani tegelaskujude vahelise filmiajaloo pikima suudlussteeni poolest.

Alfred Hitchcock kerkis “Notoriousi” võtete ajal FBI huviorbiiti, kuna filmis oli juttu uraaniumist - see kõik oli enne Hiroshima ja Nagasaki katastroofe.