Presidendi sõnul ei ole täna riigikogus vastu võetud keelatud rajatise kõrvaldamise seadus kooskõlas põhiseadusega. Seetõttu jätab president seaduse välja kuulutamata, kui riigikogu esimehe allkirjastatud seadus lähipäevil presidendi kantseleisse jõuab.

Täna Jõgevamaal Luua metsanduskooli lõpuklasside õpilastele antud ühiskonnaõpetuse tunni raames tegi president Ilves poliitilise avalduse. Selles väljendas ta muu hulgas muret põhiseaduses kehtestatud võimude lahususe põhimõtte teadliku eiramise pärast.

“Riigikogu saadikurühmadele oli keelatud rajatise kõrvaldamise seaduses sisalduvad vastuolud põhiseadusega teada ning seda teadmist ka ei varjatud. See leidis kinnituse riigikogu õiguskomisjoni esimehe sõnavõttudes, samuti on seaduse põhiseaduse vastasust mulle tunnistanud seadust toetanud erakondade juhtivad riigiõiguse asjatundjad,” teatas riigipea. “Seaduse vastuvõtmise poolt hääletanud riigikogu liikmed tegutsesid seetõttu teadmises, et president ei saa oma ametivandest lähtuvalt seadust välja kuulutada. Järelikult ajendas osasid poliitikuid soov kasutada nn pronkssõduri teemat vaid enesele tähelepanu tõmbamiseks, mitte aga tegelda toimivate lahenduste leidmisega.”

President Ilves sõnul peab ta sellist käitumist vastutustundetuks. “Usun, et riigikogu tänase põhiseaduse vastase otsuse tingis ärev valimiste-eelne õhustik, mitte aga soov heita väljakutse Eesti Vabariigi õiguskorrale. Siiski ei õigusta mistahes sisepoliitiline hetkekasu mängimist põhiseadusega,” ütles president Ilves oma avalduses.

President Ilves kinnitas Luua metsanduskooli õpilastele esinedes oma varasemat seisukohta, et niinimetatud pronkssõduri küsimuse tasakaalukas lahendamine ja Eesti traagilise ajaloo selgitamine kõigile meie kaasmaalastele on Eesti enda ülesanne.

“Ma kordan veelkord, et sõjas hukkunute mälestust tuleb austada, sõjahaudadel ei tohi tegelda päevapoliitikaga. Mõistan hukka igasugused püüded ülistada või õigustada sõjaohvrite mälestamise ettekäändel Eestit okupeerinud Nõukogude Liidu tegevust. Sellele tuleb vastu seista väärikalt, seaduse ning heade tavade raamides,” ütles president Ilves.

Ta lisas, et Eesti ei tohi lasta end häirida Venemaa aluseta süüdistustest, nagu hinnataks Eestis ümber ajalugu või ülistataks fašismi. “Ma loodan, et Eesti valitsus koos teiste riigiasutustega töötavad välja lahenduse, et Eesti elanikud saaksid mälestada sõjaohvreid haavamata seejuures kellegi tundeid,” ütles riigipea.

President Ilves tegi oma seisukoha keelatud rajatise kõrvaldamise seaduse kohta teatavaks juba täna, et leevendada seaduse vastuvõtmisega kerkivaid võimalikke pingeid.

Presidendil tuli koolis vastata ka õpilaste küsimustele, milline on tema nägemus pronkssõduri probleemi lahendamisest. Ilves kordas oma varasemat seisukohta, milla kohaselt võiks mälestusmärgi külge kinnitada tahvli, millel oleks viidatud muu seas ka küüditamistele. Teise võimalusena pakkus Ilves välja, et mälestusmärgi võiks ümbritseda okastraadiga.

Ilves andis Jõgevamaal intervjuu ka Vene telekanalile, milles soovitas Venemaal pornkssõduri temaatikat käsitledes vaoshoitum olla, kuna see on otseselt seotud endise Nõukogude Liidu piinlike repressioonidega eestlaste suhtes.