Kui Alandi Eesti välisministri riigivisiidi kajastamiseks Iisraeli saabus, sattus ta ränga ristküsitluse alla: ega tal pole taskus teist passi ega mõtteis Palestiina külastamine? Äkki peeti al-Andit araabia terroristiks, pakkus üks Alandi menuka ajaveebi lugejatest.

Ilmselt olete tema häält kuulnud. Arni Alandi (37) teenib leiba ETV välisuudiste toimetajana.

Ajakirjanduseni jõudis Alandi üsna kõverat teed pidi. Pärast põhikooli lõpetamist Olustvere sovhoostehnikumi läinud noormees otsustas ühel hetkel haridusele käega lüüa ning vabakutselise näitlejana õnne proovida. Kui see mõte enam perspektiivikas ei tundunud, läks Alandi õhtukeskkooli ja lõpetas selle.

Juba varases puberteedis tekkisid Alandil religioossed huvid. “Kuigi olin läbi uurinud suurel hulgal budistlikke tekste, otsustasin end siduda kristliku kirikuga.” Ühtlasi asus ta tööle EELK usuteaduse instituudi raamatukoguhoidjana, varsti sai temast ka sama asutuse õppur. “Ühest küljest oldi religioosselt harimatud, teisalt aga oldi valmis oma vaateid, küüned verel, kaitsma.” Esialgu sidus noor teoloog end nn krüptokatoliiklaste kildkonnaga, kelle eesmärk oli luteri ja katoliku kiriku lähendamine ning luteri liturgia rikastamine.

Ajapikku muutus Alandi aga kristliku kiriku suhtes järjest kriitilisemaks ning lahkus esiteks instituudist, hiljem aga kristlaskonnast üldse. Kohanemisraskused olid üsna suured. “Et kirik oli 1995. aastal üsna suletud struktuur, polnud mul erilist aimu, mis väljaspool toimub. Ja vastupidi, töövestlustel ei teadnud keegi, mis haridusasutus see usuinstituut on.”

Ent pärast pooleaastast töötuseperioodi tegi toonase RTV uudistetoimetaja Härmo Saarm Alandile ettepaneku hakata välisuudiste toimetajaks. Vaevalisest algusest hoolimata õnnestus Alandil sel alal teatud vilumuseni jõuda. Pärast EVTV ja RTV ühinemist nüüd TV3-na tuntud kanaliks tundis Alandi siiski, et aeg on mujale siirduda. Raadio Pulss, kuhu ta 1997. aastal tööle läks, pandi aga järgmisel aastal kinni. “Siis astusingi ühel heal päeval ETV-sse sisse, sõitsin liftiga AK korrusele ja küsisin, ega neil välisuudiste peale kedagi vaja ei lähe.” Uudisteprogrammi peatoimetaja Aarne Rannamäe vastas eitavalt, küll aga vajati siseuudiste toimetajat. Alandi haaras võimalusest ning aasta pärast õnnestus tal harjumuspärasesse ampluaasse ümber kolida.

Välistoimetaja kinnitusel peab ajakirjanik olema neutraalne infovahendaja, kes ei tohi tööülesannete täitmisel enda vaateid väljendada. “Kuna minu maailmavaade on väga selgelt välja kujunenud, hoian end isegi rohkem vaos kui mõni teine,” leiab Alandi, kes esindab eraelus tugevalt vasakpoolset ja keskkonnahoidlikku maailmapilti. Seevastu ei säästa ta võrguaadressil afrodisiax.wordpress.com asuvas ajaveebis püssirohtu.

Teist laadi rahvavalgustust pakub Klassikaraadio saade “Öölendurid”, mis on eetris laupäevaõhtuti. Saates kõlab new age’i muusika ja sellega piirnev. “Eestis on levinud ekslik ettekujutus, et new age on mingi tilulilu, mida saab esoteerikakauplustest odavatel plaatidel osta. Minu eesmärk on näidata, kui ideederohke ja tehniliselt perfektne see stiil võib olla.”

Alandi rohelise maailmavaatega on seotud tema praegune usutunnistus – ta on uuspagan, täpsemalt wicca’lane. “Usume, et on olemas printsiip, mis hoiab maailma käigus, teatav kord, mis on maailma aluseks,” kirjeldab ta võhikule wicca aluseid. “Mida lähemal on inimene sellele korraldavale printsiibile, seda harmoonilisem ta on.”