Staar. Raskekahurvägi. Näitleja kui Näitleja. Kõik need kategooriad, need suured sõnad Maria Klenskaja puhul muidugi kehtivad. Aga samas kõlavad kuidagi õõnsalt. Staar tähendaks justkui midagi, mis pürib glamuursesse särasse. Raskekahurvägi kõlab raskelt. Suutähega Näitleja ehk lihtsalt ülepakutult – kui laval Maria Klenskaja poole vaadata, siis vaevalt oleks selline määratlus talle mokkamööda.

Klenskaja teeb päevast päeva ja aastast aastasse oma luuüdini rasket tööd. Täie pühendumusega, täie vastutustundega. Ei ole palju näitlejaid, kelle puhul ei ole kordagi saalis, kinolina ees, telelavastuse või -filmi tugitoolis tekkinud tunnet: see roll on ülejala visatud. Et ahh, lihtne suts – viskan ära! Maria Klenskaja on üks väheseid selliseid. Ja sellised, säärasest materjalist ongi väga head näitlejad.

Väga head näitlejad on usaldusväärsed, isegi absoluutselt usaldusväärsed. Publiku jaoks, kes läheb teatrisaali ja teab: teda ei alahinnata hetkekski, endale ei tehta grammigi allahindlust. Ja usun, et samamoodi ka kolleegide jaoks.

Palju jõudu ja jaksu, ilusat sündimispäeva kordust, olgu neid veel palju!

Andres Keil