Kaevetööde eesmärk on hankida täiendavaid andmeid Vabadussõja võidusamba alal asuvate Tallinna 17.–19. sajandi muldkindlustusvööndi müüride kohta, ütles Kaitseministeeriumi avalike suhete nõunik Meeli Hunt Päevaleht Online'ile.

Tööde käigus tehakse kindlaks Ingeri bastioni - praegu mullaga kaetud kunagise vasaku flangi eskarpmüüri ja Harju värava ees olnud tenaili eskarpmüüri - täpne paiknemine, mõõdud, kuju ja säilivusaste.

"Tööde peamine eesmärk ongi teha kindlaks, kus müür täpselt asub, kuna selle taastamine on vabadussamba projektis ette nähtud," ütles Hunt.

Monumendi enda asukoht Hundi sõnul tõenäoliselt ei muutu. "Kui aga peaks selguma, et müüri asukoht on teadaolevast drastiliselt erinev, siis tuleb muidugi ka sammast nihutada."

Arheoloogiliste kaevetöödega saadavad andmed on vajalikud lõpliku eskiisprojekti koostamiseks, mis peaks valmima hiljemalt 1. aprilliks.

Kaevetööde sügavuseks on planeeritud kuni 4 meetrit ja eeluuringud lõppevad 14. aprillil.Töid teostab Agu EMS OÜ arheoloog Villu Kadakase juhtimisel.

Täna algavad tööd on kooskõlastatud Tallinna Kesklinna Valitsusega, Tallinna Linnaplaneerimise Ametiga, Tallinna Kultuuriväärtuste Ametiga ja Kaitseministeeriumiga.