Eelmise nädala lõpus Tallinna külje all Lool lasteaialapsi tabanud kõhuprobleemide ja salmonelloosi tõttu oli eile tavapärase sadakonna lapse asemel lasteaias kõigest 33 mudilast. Lisaks neile käisid lasteaias veterinaar- ja toiduameti ning tervisekaitseinspektsiooni töötajad, kes võtsid analüüse.

“Kahtlusalusena” pandi analüüsipurkidesse lasteaia külmkapis olnud Maagi lihatööstusest ostetud Leedu kanaliha, samal päeval lastele antud värske salat ja mõned Talleggi munad. Proove võtnud inspektorid avaldasid lootust, et analüüside tulemused selguvad lähema paari päeva jooksul.

Jõelähtme vallavalitsuse hariduse peaspetsialisti Carmen Viherpuu sõnul on suurem kriis möödas ja laste tervis stabiliseerunud. “Haiglaravil oli üldse neli last ja kaks neist on tänase (eilse – toim) seisuga koju saanud. Lääne-Tallinna keskhaigla polikliinikusse on pöördunud kolm last ja valvearstilt on saanud juhiseid kaheksa lapse vanemad,” ütles Viherpuu. Haiglasse jäetud lastel on diagnoositud salmonelloos.

Lool asuvas Pääsupesa lasteaias on kirjas 142 lasteaialast, kuid tavaliselt on päeval seal lapsi 100 ringis. Nii ka läinud neljapäeval, kui oli 102 kasvandikku, kuid päev hiljem tuli hommikul lasteaeda kõigest 55 last ja esmaspäeval juba kõigest napilt üle 30. Ometi pole kindlasti kõik neist haiged, vaid vanemad on paljud lapsed ettevaatusest koju jätnud.

Toit peab olema mitmekesine

Uue nädala menüüs polnud kanalihast enam märkigi, kuid lasteaia töötajad ei soovinud vastata, kas läinud nädala lõpus võis menüüs olla kanalihast või -munadest valmistatud roogi. “Lasteaias peab pakkuma mitmekülgset toitu ja loomulikult on olemas ja me ka pakume mitmeid roogi, kus on kanaliha või muna kasutatud,” vastati Päevalehe küsimusele lasteaiast.

Eile 33 mudilasele lõunat teinud kokatädi ütles, et oma

30-aastase karjääri jooksul pole ta veel sellist häda näidud.

Perearst: suurem häda on möödas

•• Loo perearsti Mare Seljamäe sõnul jäi haiguspuhangu kõrghetk nädalavahetusele: “Ma ei saa öelda, kui palju haigeid kokku oli, sest kõik lapsed ei ole ju minu patsiendid, kuid neid oli nädalavahetusel ikka suhteliselt palju,” ütles Seljamäe. “Õnneks oli tegu salmonelloosi kergema variandiga, mis läheb ise tasapisi üle.”

•• Seljamäe ütles, et nüüd on peaaegu kõigil lastel juba parem. “Vahepeal ulatus mõnel palavik ikka 39–40 kraadini, lisaks oksendamine ja kõhulahtisus. Mõnel lapsel on endiselt kõht korrast ära, kuid üldiselt on kõik juba rahunenud,” ütles Seljamäe, kellel oli tegu ka ühe kurja isaga, kes nõudis temalt lasteaia sulgemist.