Kopenhaageni ülikooli teadlased uurisid iidsete Taani matmispaikade inimjäänuseid ja avastasid araabia päritolu mehe. Leid viitab, et skandinaavlased olid 2000 aasta eest geneetiliselt sama mitmekesised nagu praegu. Ilmselt oli Taanis raua-ajal inimeste liikumine hoogsam, kui seni arvati.

Taani Sjællandi saare lõuna-osas asub kaks matmispaika, kuhu maeti alates aastast 400 eKr kuni meie ajaarvamise alguseni. Linda Melchior ja ta kolleegid analüüsisid 18 maetud indiviidi mitokondri DNA-d ja leidsid kinnitust geneetilisele mitmekesisusele. Sealtki leiti ühe araabia mehe jäänused.

Nõnda on erilise skandinaavia geneetilise tüübi olemasolu lihtsalt väljamõeldis. Kaugete maade inimesed olid Taani rauaaegsete kogukondadega sobitunud. Rauaaja alul asusid Rooma leegionid Elbe jõel ja arvatakse, et nende kaudu araablane Taani sattuski. Samuti on tolleaegse Taani matmispaikadest leitud Siberi päritolu inimese jäänused. Leitud inimesed ei olnud üksteisega emapoolsed sugulased, mis tähendab, et nad kolisid oma sünnipaigast mujale elama.

Allikas: AlphaGalileo