Filmi aluseks on Sass Henno samanimeline raamat. Tegemist on 2004. aasta romaanivõistluse võidutööga – kusjuures Sass Henno oli võistluse kõigi aegade noorim võitja ning lugu tema debüütteos –, mille vormis 2005. aastal raamatuks Eesti Päevalehe kirjastus. Enneolematult karm, aga ehe lugu on ühe poisi ülestunnistus, mis räägib vaesusest, vägivallast ja esimesest kinnikukkumisest.

Jõhkra sisu ja kõnepruugi pärast on Henno raamat kogunud palju vastukaja, aga külmaks ei ole see jätnud kedagi. Näiteks on öelnud Eeva Park: “Alguse uskumatu räigus, tunne, et isegi lugejal kohe hambad sisse lüüakse, ei takista kohest imetlust keelelise täpsuse ja nõtkuse üle.” Ning Kati Murutar: “Minugi meelest kirjutab kutt säherduse intelligentse rämeduse ja halastamatu arukusega, et see lööb hinge kinni ja lummab kauaks.”

Ühes on oldud ühel nõul: seda võiksid lugeda teismeliste vanemad, kel pole enamasti õrna aimugi, millega nende võsukesed võiksid tegeleda. “See, mida te kinolinal näete, ei meeldi teile, kuid on võimalik aru saada, kuidas üks osa noortest tegelikult praegu elab,” ütleb ka Vilbre, kes ootab oma filmi vaatama 14–20-aastaste vanemaid, soovitavalt koos lastega.

Vilbre raskeim film

Hoolimata või just hoolides karmist loost, saabus filmitegijate korraldatud rollikonkursile üle 600 sooviavalduse. Lõpliku valiku seas on mitu tuntud näitlejat, nende seas peaosalist kehastav Rasmus Kaljujärv, aga ka Hele Kõre, Tambet Tuisk, Märt Avandi, Marilyn Jurman, Lembit Ulfsak ja Margus Prangel. Filmi operaator on Mait Mäekivi, kunstnik Jaagup Roomet ja produtsent Riina Sildos.

Vilbre sõnul on tegemist raskeima filmiga, mida tal on teha tulnud. Kas või juba seepärast, et suur osa võtteid toimus novembriöödel, külmas, vihmas ja magamata. Aga ka loo enda pärast, mis sisaldab jõhkrusi – kaklusi, vägistamisi, joominguid. “Vahel, kui näitlejad platsil õige tõetruult rollidesse sisse elasid, hakkas endalgi kaamera taga pisut õudne,” tunnistab reĻissöör.

Karlovy Vary filmifestivalile valiti “Mina olin siin” pärast kinnist linastust Cannes’i filmifestivalil. Eesti vaatajad saavad filmi näha sügisel, täpsemalt pärast 12. septembrit, mil film esilinastub ka Tallinnas.