Eesti esimängija Kaia Kanepi tiim eesotsas mänedžer Enn Pandiga kavandas eilseks uute toetuslepingute allakirjutamist, paraku tuli Pandil tseremoonia alguses põhjendada Kanepi enda puudumist.

“Kaial oli tund aega tagasi pimesooleoperatsioon, mis läks väga hästi,” laiutas Pant käsi. “Läksin ise hommikul poole kaheksa paiku tennist mängima ja olin telefonitsi Kaiaga ühenduses. Siis oli kõik veel korras. Valud algasid veidi hiljem, haiglasse sõit ja opp olid hädavajalikud.”

Eestis viibiv Kanepi treener Pablo Giacopelli istus ärimeestest toetajatega ühe laua taga, kuid nõutu ei olnud. “Profimängijal tuleb olla valmis ootamatuteks olukordadeks. Kaia on tugev nii kehaliselt kui ka vaimselt ja tuleb sellest olukorrast veel karastatumana välja,” selgitas Lõuna-Ameerika päritoluga Giacopelli sõnaosavalt. Treener väitis, et ootamatu võinuks ette tulla veel ebasobivamal ajal – näiteks lennukis.

Eilne sündmuste käik oli Kanepile kindlasti ootamatu. Just eile pidi algama otsustav ettevalmistustsükkel olümpiaks ja sellele järgnevaks US Openiks. Wimbledonis Kanepit tabanud säärelihase vigastus on taandunud. Kanepi polnud saanud tõsiseid treeninguid teha 3. juulist alates, nüüd pikeneb paus mitme nädala võrra.

Itaalia juurtega Briti kodaniku Giacopelli hääles traagilisi alatoone pole. “Nädala jooksul ei tohi muidugi midagi teha, siis saab hakata liigutama. Sportlase organism on tugev. Olümpiaturniiriks on Kaia kehaliselt joones, kuigi mänguline ettevalmistus tuleb paratamatult lünklik. Tippmängijaks saamine on pikk, vaevarikas ja keeruline protsess, kus tagasilööke kohtab iga mängija,” hindas Kanepi treener.

Giacopelli on Kanepit juhendanud neli kuud, Kanepist kõneldes ütleb treener “Kaia” või “minu mängija”. “Mõni kuu on väga lühike aeg, kuid võime olla rahul. Veerandfinaali pääsemine French Openil oli tõsine saavutus!”

Korrektiivid ettevalmistusse

“Üht-teist tuleb ümber mängida,” nõustub Giacopelli. “Kaia pidi mängima järgmisel nädalal Portorožis ja ülejärgmisel Stockholmis. Need turniirid tuleb nüüd ära jätta, sest esikohal on mängija tervis.”

Giacopelli ei muretse oma õpilase edetabelikoha pärast. Treener jagab Kanepile alati omast seisukohta. “Mitte edetabelikoht pole tähtis, vaid mängija areng. Areng toob paratamatult kaasa tõusu,” arutles Giacopelli.

Mänedžer Pant rahustab, et Kanepi ei kuku edetabelis praeguselt 42. kohalt palju. “Meil oli idee, et hea mäng Portorožis ja Stockholmis võiks anda Kaiale US Openil paigutuse 32 parema seas. See kavatsus nüüd teoks ei saa, kuid turniire on tulemas veel hulgi. Pärast olümpiat ja US Openit näiteks kaks esimese kategooria turniiri Tokyos ja Moskvas.”

Olümpiaturniir algab 11. augustil, US Open 25. augustil. Pant ja Giacopelli käisid eile Kanepit haiglas vaatamas ja talle kiiret paranemist soovimas. Pikemalt veetis Mustamäe haiglas aega tütre karjääri rajanud isa Jaak Kanepi.

“Kunagi ei tea, millal võidakse palatis kokku saada. Ent praegu on kõik korras, neljapäeval või reedel lastakse Kaia haiglast koju,” valgustas papa Kanepi.

Pant: Kanepi teenib 13 000 krooni

•• Sellise üllatava avalduse tegi Tallink Grupi ja Infortari suuromanik Enn Pant, kes on ühtlasi Kaia Kanepi mänedžer. Pandi firmad toetavad Kanepit 2,8 miljoni krooniga aastas, eilsest alates annavad AS Kalev Grupp ja E.L.L. Kinnisvara Kanepile aastas kumbki veerand miljonit.

•• Spordi suurtoetaja Oliver Kruuda leiab, et mitte Kanepi ei peaks rõõmu tundma, et tal uued toetajad on, vaid Kalevil on heameel olla üks Kanepi toetajaist. “Oleme juba aastaid kaalunud, millal Kanepit toetama asuda. Nüüd otsus langes, toetame järgmise nelja aasta jooksul,“ nentis Kruuda.

•• “Sponsorite ringi laiendamiseks saatsime laiali 15 palvekirja, nõusoleku saime kahelt firmalt. Kaia ei suple rahas. Kui kulud ja tulud kokku arvata, tuleb Kaia kuuteenistuseks keskmisest palgast veidi parem 13 000 krooni. Kui Kaia maailma edetabelis esikümnesse tõuseks, siis ta ka teeniks rohkem. Sel juhul oleks ka mõeldav mõne rahvusvahelise firma toetajaks saamise,“ hindas Pant.