Igal suvel kulutavad tuhanded noored kõrgkoolide lävepakke, et asuda õppima oma lemmikerialadele. Päevaleht Online uuris, milliseid uusi valikuvõimalusi haridustemplid sel aastal õpihimulistele pakuvad.

Eesti kõrgkoolidest enim on uusi erialasid loonud Tallinna Ülikool (TLÜ), kuhu eelmise aastaga võrreldes on võimalik kolmele bakalaureuse ning neljale magistriõppekavale rohkem õppima asuda. Lisaks alustab tööd möödunud talvel loodud venekeelse õppekeelega Katariina Kolledž, kus studeerida saab nii sotsiaal- kui ka humanitaarteadusi.

Põnevamatest TLÜ-s sügisest õpetama hakatavatest bakalaureuseõppe erialadest tasub märkimist Lähis-Ida ja Aasia kultuuriloo õppekava uus suund arabistika, magistriõppes jäävad silma aga ingliskeelse õppekeelega rahvusvahelised suhted, mis peaks Eestile andma maailmapoliitika võtmeküsimustes orienteeruvaid spetsialiste.

Kaks teist pealinnas baseeruvat suurt ülikooli, Eesti Kunstiakadeemia ja Tallinna Tehnikaülikool (TTÜ) avavad mõlemad erinevalt TLÜ-st vaid ühe uue eriala: Signe Kivi juhitavas kunstiakadeemias lisandub magistriõppesse linnamaastiku, tehnilise kõrghariduse lipulaevas aga rakenduskõrgharidust andev automaatikasüsteemide eriala ning sedagi mitte Tallinnas, vaid Virumaa Kolledžis.

Sarnaselt kunstiakadeemiale ning TTÜ-le avab ka Tartu Ülikool ühe uue eriala, milleks on magistriõppeprogramm EURUS, ehk eesti keeles Euroopa-Liidu – Venemaa uuringud. Emajõelinna kroonijuveeli kõrval pisut tahaplaanile jäävast Tartu Kutsehariduskeskusest leiab õpihimuline aga vähemalt sama huvitava uue eriala, milleks on loodusturismikorraldus.