2002. aastal 30 km ühisstardist klassikasõidus juunioride maailmameistriks kroonitud, kuid seni meesteklassis rühmitusse „üks paljudest tippupürgijatest” kuuluv Aivar Rehemaa piitsutab end juhendaja Anatoli Šmiguni nõudliku pilgu ees treeningutel armutumalt kui varem. Ta möönab, et muud moodi algaval hooajal arenguhüpet ei sünni.

„Augustis, septembris ja ok­toobris olen harjutanud enneolematult suure koormusega, sest kuidagi peab ju maailma tippudele lähemale saama,” tõdes 26-aastane suusataja.  

Noorus ja andekus on kaduvad väärtused, kuid sellele ei järgne meeletu higivalamine ja riskide võtmine. „Aivar, lapsepõlv on läbi, pead hakkama meestega võidu sõitma,” lausus treener Anatoli Šmigun ülemöödunud kevadel, kui oli vabanenud vahehooaja võtnud tütre Kristina Šmigun-Vähi juhendamisest ja sai täielikult sugulase utsitamisele pühenduda.

„Mingil hetkel tuli endale teadvustada: pole ma enam noor midagi!” meenutas Rehemaa, kelle isa Udo on Anatoli Šmiguni abikaasa Ruti vend. „Tolik pani südamele, et pean treenima ja mõtlema nagu täismees. Kohe, mitte alates homsest.”

Šmigun on Rehemaa käsutuses sama hästi kui 24/7. „Kuigi Tolik juhendab ka noori Erko Jullineni ja Liis Kaldat, lasub tema põhitähelepanu minul,” tõdes Rehemaa. „Ta tunneb mind lapsepõlvest saadik, seega nii hästi, et julgeb treeningul mõned otsused isegi minu eest ära teha.”

Rehemaa rassis nii eelmisel kui ka sel kevadel jõusaalis. 195-sentimeetrine „kilu” kasvatas ülakeha laiemaks ja lihaselisemaks. Erialaste treeningute mahtu suurendas ta eelmisel suvel 2,5 ja tänavu veel 1,5 protsendi võrra.

„Nüüd tuleb vaid oodata, et see avalduks ka võistlustel,” märgib Rehemaa, kelle edasiminekut näitasid möödunud talve ühtlased etteasted MK-etappidel.

Hooajal 2004/05 Eesti koondisest välja kukkunud ja Oberstdorfi MM-i telerist vaatama pidanud suusamees suutis madalseisust välja ronida. Ta korjas MK-etappidel kaks 25. kohta, lõpetas viis korda neljanda kümne al­guses, teenis Tour de Ski sprindi­etapil 20. koha ning alandas oma FIS-punktid ehk rahvusvahelise suusaliidu tasemenäidu 28-ni.

„Sellist ameerika mägedel sõitmist nagu varem ei pidanud enam läbi elama,” võrdles Rehemaa kujundlikult. „Hooaja lõpuks saavutatud 28 FIS-punkti pole väga kehv näitaja. Vastupidi – mahajäämus tippudest on nüüd üpris väike.”

FIS-punktid, mis arvutatakse kaotuse põhjal võitjale, on suusatamise vettpidavaim tasemenäitaja. Seetõttu peakski meenutama, et Rehemaa alustas mullu sügisel eliitmeeste püüdmist 38 FIS-punktiga.

„Kui saaksin algava hooaja lõpus rääkida juba 18 FIS-punktist, võiksin väga rahul olla,” lausus Rehemaa. „See tähendaks, et olen vähemalt viiel MK-etapil jõudnud 20. koha piirimaile. Ei pea seda kergeks ülesandeks, aga ka mitte võimatuks.”

Murda lõpuks esikümnesse

Tegelikult ootavad poolehoidjad Rehemaalt kärsitult veelgi suuremat arenguhüpet. Aeg oleks kimbutada esikümnemehigi. Jaak Mae rühkis kümme aastat tagasi Nagano olümpial kuuendaks 26-aastasena, Andrus Veerpalu kaheksandaks 27-aastana.  

„Võttes eesmärkide püstitamise aluseks eelmise hooaja, ei tundu esikümnekoha püüdmine utoopiline,” ütles Rehemaa.

Miks mitte püüda teha läbimurdesõitu veebruaris Libereci MM-il, kus on vähem osalejaid kui MK-etappidel!

„Seal on kavas 15 km klassikasõit, suusavahetusega võistlus, 50 km ühisstardist vabatehnikasõit ja teade,” ütles Rehemaa. „Kui vorm lubab, üritan pääseda ka sprinditeatesse.”

Rehemaa treenis septembris Ramsaus teistest nädala kauem, kokku kolm nädalat, ja sõidab hooajaeelsesse lumelaagrisse Olosele ülejäänutest nädal hiljem, 3. novembril. Olosel hakkab süüa vaaritama Rehemaa elukaaslane Maili. Naise tulek annab ka Anatoli Šmigunile vabamad käed, mulluses lumelaagris pidi ta ka kokarolli täitma.

Arvamused

Kaspar Kokk

Rehemaa rivaal

•• „Pean meie vahe­korda hindama eelmise hooaja põhjal ja siis jäin Aivarile selgelt alla. Edestasin teda ainult Ote­pää MK-etapil. Nüüd peaks jõuvahekorra enda kasuks kallutama.

Tore oleks, kui üks meist kahest suudaks Libereci MM-il ületada minu Sapporo MM-i maratoni 11. koha ehk tulla esmakordselt esikümnesse. Kindlasti ei saa jää lootma imesõidule MM-il, kui MK-etappidel pole õnnestunud hästi suusatada.”

Udo Rehemaa

suusamehe isa

•• „Imestan vahel, kust Aivar selle visaduse võtab. Kuus aastat tagasi sai juunioride

MM-il medali, edasi on tulnud tal tööd rügada, mida keegi ei näe. Mõni teine oleks vist ammu suusad nurka visanud. Olen küsinudki: „Kas sul siiber veel pole?” Aga Tolik (Anatoli Šmigun – toim) on andnud talle nii hea kasvatuse, et valitud teelt ei saa kõrvale kalduda. Mida Aivar talvel suudab, ei hakka ennustama. Mida vähem lubadusi, seda parem. Liiga kõrged ootused, eriti meedialt, on rikkunud paljude sportlaste etteasteid.”