Kaitsepolitsei korraldas eile Pärnu linnajuhtide, muu hulgas linnapea Mart Viisitamme ruumides läbiotsimise linna teehooldushanke tausta uuriva kriminaalmenetluse tõttu.

„Uurimisel on kahtlused, et Pärnu linnavalitsuse ametnikud üritasid luua põhjendamatult soodustingimusi ja eeliseid tänavu mais väljakuulutatud Pärnu linna tänavate hooldustöödega seotud riigihankes osalenud ettevõttele,” märkis Lääne ringkonnaprokuratuuri esindaja Külli Kivioja. Ta lisas, et nimetatud ettevõte hanget ei võitnud, kuid kahtlustuse järgi rikkusid ametnikud riigihangete seaduse nõudeid eesmärgiga tagada just eelistatud ettevõtte hinnapakkumise edukaks tunnistamine.

Eile õhtul ütles Mart Viisitamm Eesti Päevalehele, et kapo pole teda üle kuulanud. Küll aga viibis Pärnu linnapea terve päeva läbiotsimistel, mida Kapo korraldas, viies Viisitammega seotud paigas – töökohas, kahes korteris, autos ja mehe perekonnale kuuluvas Sepa talus. Läbiotsimised lõppesid kell seitse õhtul Viisitamme Tallinna korteris Seebi tänaval.

Viisitamm kinnitas, et otsiti tänavate hoolduse hankega seotud dokumente, ent kapo keelule viidates ei öelnud ta, kas midagi ka kaasa võeti .

„Kapo versioon ei ole mulle mitte ainult arusaamatu, vaid see on lihtsalt absurdne,” lausus Viisitamm, kes kinnitas, et pole seadust rikkunud. „Kui selle hankega seoses on seaduse nõudeid rikutud, siis on olemas inimene, kes selle eest vastutab. Aga see pole mina.”

Viisitamm lisas, et ei kavatse Pärnu linnapea ametikohast loobuda isegi siis, kui talle süüdistus esitatakse. „Mul on jõudu nii palju, et võidelda oma õiguste eest kohtus ja olla samal ajal ka linnapea,” lausus ta.

Eesti Päevalehe käsutuses on hankepaberid, millest selgub, et võitja OÜ Rapla Teed kõrval osalesid pakkumisel Pärnu tänavate endine hooldaja AS Baltifalt ja AS Cleanaway.

Rapla Teede võidupakkumine ulatus ligi 57 miljoni kroonini. Eesti Päevalehe andmeil oli Baltifalti pakkumine pisut üle 59 miljoni krooni. Cleanaway aga pakkus teistest koguni ligi kaks korda kõrgemat hinda, üle 112 miljoni krooni.

Baltifalti tegevdirektor Peeter Tamm ütles, et „mõistetavatel põhjustel ei soovi ta teemat kommenteerida”.

„Selle asjaga seoses me uurimise all pole,” kinnitas Cleanaway esindaja Argo Luude.

Hanke võitja OÜ Rapla Teed juht Tõnu Vilipuu märkis, et nemad tegid oma pakkumise kõigile nõuetele vastavalt. „Küll tundus, et meid üritati hankelt kõrvale tõugata – võõrad või nii –, küsiti erinevaid totraid asju juurde, millele me muidugi suutsime küll vastata,” ütles Vilipuu.

Kaitsepolitsei tunneb huvi Pärnu teede ja tänavate hooldushanke vastu aastatel 2008–2014. Kaitsepolitsei alustas reede hommikul läbiotsimisi Pärnu linnapea Mart Viisitamme ja abilinnapea Simmo Saare tööruumis.

Linnavalitsusest tormihoona üle käinud kapo tegevust põhjendades ütles Lääne ringkonnaprokuratuuri juhtivprokurör Jüri Pikma, et ametnike kabinette otsiti vaid läbi, ülekuulamisi kohapeal ei tehtud. Ka polnud Viisitamme ja Saare kabinet ainsad ruumid, mille sisuga politsei tutvumas käis.

Järvesaluga pole seost

Küll viidi linnapea Viisitamm ja majandusala abilinnapea Saar kaasa selleks, et leida vestluseks „neutraalne pind”, selgitas juhtivprokurör. Millal kriminaalasja raames esimesed kahtlustused esitatakse, pole praegu veel selge.

Teede hooldaja üle otsustanud riigihankekomisjoni kuulusid peale Viisitamme ja Saare komisjoni esimees Vambo Talu, abilinnapea Peeter Saunpere, linnavalitsuse majandusosakonna juhataja Janno Aringo ja linnavalitsuse riigihankespetsialist Eve Kukk. Konkursi tingimused valmistas ette linnavalitsuse majandusosakonna ehitusteenistuse juhataja Ago Raudsepp.

Juhtivprokuröri kinnitusel polnud eile ligi kuus tundi kestnud läbiotsimisel mingit seost esmaspäeval vahi alla võetud Vello Järvesalu kaasusega. Asjaolu, et ühe nädalaga on politsei huviorbiiti sattunud nii suur hulk Pärnu kõrgemaid võimukandjaid, tuleb seega pidada saatuse vingerpussiks. Kriminaalmenetlus käsitleb riigihangete teostamise nõuete rikkumist ja näeb süüdimõistmisel ette kuni aastase vangistuse.

Kapo tuhnib

kuues linnas

•• Kaitsepolitseile on uurida antud kuue linna – Tallinna, Tartu, Pärnu, Narva, Kohtla-Järve ja Jõhvi – korruptsioonijuhtumid.

•• Siseminister Jüri Pihl on Päevalehele selgitanud, et valik tehti omavalitsuste eelarvete mahte arvestades.

•• Kohtla-Järve ja Jõhvi puhul mängisid rolli ka muud mõjurid, sest seal on Pihli sõnul asjad omavahel nii läbi põimunud, et mõlemad otsustati anda kapo alluvusse.

•• Pihl rääkis intervjuus, et samal ajal on plaanis tugevdada korruptsioonivastases võitluses kriminaalpolitseid ja tavalist politseid.

Kommentaarid

Väino Linde,

riigikogu liige

Riigikogu liige Väino Linde sõnul on teated ülekuulamistest ja läbiotsimistest Pärnu linnavalitsuses nagu üks väga halb unenägu, mis mõjub Pärnu imagole laastavalt. „Ei oska seda lugu kuidagi kommenteerida, olen asjade sellisest käigust väga löödud,“ ütles Linde.


Ahti Kõo,

Pärnu volikogu esimees

Pärnu linnavolikogu esimehe sõnul on linna ümber lahvatanud skandaalid ootamatud. „Kui mis tahes skandaal oleks toimunud varasemas perioodis, siis ei oleks ma selle üle imestanud, ei oska ma tõesti arvata, mis on nende skandaalide tagamaad,” ütles Kõo.


Vello Järvesalu,

Pärnu ekslinnapea

Endise Pärnu linnapea ja taastusravikeskuse Estonia juhatuse liikme Vello Järvesalu sõnul on Pärnu linnapea kabineti läbiotsimine täielik üllatus. „Ma ei tea, mis toimub,” ütles ta.

„Me ei ole pätid ja kaabakad! Me ei ela politseiriigis!”


Ain Seppik,

Keskerakonna poliitik

Keskerakondlase Ain Seppiku sõnul ei tehta erakonnas Mart Viisitamme kabineti läbiotsimise kohta veel järeldusi. „Keskerakond lähtub süütuse presumptsioonist ega mõista Pärnu linnapead Mart Viisitamme hukka ega hakka ise kohut mõistma,” ütles  Seppik.

Koit Pikaro,

Pärnu volikogu liige

Pärnu linnavolikogu liiget Koit Pikarot Pärnu linnapea Mart Viisitamme ülekuulamine ei üllatanud, kuna ta pole linnapead aastaid korralikuks inimeseks pidanud.

“Nii et minu jaoks on see asjade loomulik käik, midagi üllatavat siin ei ole,” sõnas Pikaro.