Olukorras, kus küsitluste tulemused annavad Barack Obamale märgatavalt suurema toetuse kui John McCainile, paiskas favoriit edu kindlustamiseks mitme üleriigilise telekanali eetrisse veel 30-minutised reklaamsaated.

Ühtlasi jätkas demokraadist Obama kampaaniakoosolekuid osariikides, mis võivad kalduda otsustama vabariiklase McCaini kasuks ning ehkki see tundub vähetõenäoline, võtta eeloleval teisipäeval Obamalt siiski võidu.

Pärast pooletunniste reklaamide näitamist telekanalitel ei lasknud Obama veel auditooriumi peost ja astus Florida kampaaniakoosolekul üles koos Bill Clintoniga. Seni polnud ekspresident, kelle abikaasa Hillary jäi demokraatide eelvalimistel Oba­male alla, ühelgi avalikul üritusel talle nii selget toetust avaldanud.

Nüüd tegi ta seda täielikult. „Presidendikampaania on maailma suurim tööintervjuu. Ja teisipäeval palgatakse sind tööle,” ütles Clinton ligikaudu 35 000 kohalviibinu ja teleauditooriumi ees. „Minu meelest on selge, et järgmiseks presidendiks peab saama ja teie abiga saabki senaator Obama.”

Kuid Obama ei saa neid sõnu veel võiduks pidada ning jätkab kampaaniat kuis jaksab. Enne Floridast lahkumist pidas ta seal eile hommikul veel ühe kihutuskoosoleku ning suundus siis samasugustele üritustele Virginiasse ja Missourisse.

Pereisa Obama

Mammutreklaamis kujutas Oba­ma end armastava pereisana, kes on raskusi ületades tõusnud tipp-poliitikasse, ja lubas, et uuenenud Ameerika unistusest peab saama osa igaüks. Näidati intervjuusid ameeriklastega, kes rääkisid raskustest enda elus, aga ka klipikesi poliitika- ja äritegelastega, kes kõik mõistagi seletasid, kuidas nad Obamat toetavad. Näidati ka Obamat kampaaniakoosolekutel enda sõnumit edastamas, samal ajal kui McCaini ega vabariiklasi ei mainitudki.

„Minust ei saa perfektset presidenti,” nentis Obama. „Kuid ma võin teile lubada, et ütlen teile alati, mida mõtlen ja mille eest seisan.” Reklaamsaate lõpuhetkeks lülitati sisse otseülekanne Florida kampaaniakoosolekult, kus Obama kutsus oma toetajaid jätkama tema nimel agiteerimist kõigil valimisteni jäänud päevadel.

McCain: need on murtud lubadused

•• Samuti Floridas kampaaniat arendanud McCain laitis Obama telereklaame, mis läksid maksma kolm kuni viis miljonit dollarit.

•• „Seda heaolutundega looritatud reklaami vaadates pidage lihtsalt meeles, et selle eest on makstud murtud lubadustega,” ütles McCain.

•• Ta viitas Obama varasemale otsusele kasutada kampaaniaks piiratud riiklikku toetust, mida ta aga erinevalt McCainist muutis.