Jaanus Piirsalu äsja ilmunud reportaažiraamat „Kirjad Venemaalt” räägib kohtadest, kuhu ta on sattunud alates 2007. aastast, mil asus Moskvasse väliskorrespondendi kohale. Kuid Moskvast ei kirjuta ta rohkem kui vaid ühe loo – Eesti saatkonna piiramisest Kremli-meelsete noorte poolt eelmise aasta kevadel.

Piirsalu sõnul on ta Moskva teema teadlikult raamatust välja jätnud, kuna pealinn on midagi muud kui kogu ülejäänud Venemaa.

„Kirjad Venemaalt” sisaldab kolme kolmandikku. „Võtsin raamatusse kolmandiku täiesti originaalset ja varem avaldamata materjali, kolmandiku blogis ilmunud materjali ja kolmandiku Eesti Päevalehes ilmunud materjali. Segasin kõik kokku ja kirjutasin uuesti läbi,” ütles Piirsalu oma reportaažiraamatu kohta.

Trükilõhnasest raamatust leiab lugusid, kuidas ajakirjanik elas viis päeva Petseri kloostris, mida nägi Baikali-äärsete buda munkade juures ja Siberi Päikselinnas. Lugeda saab ka seda, kuidas Piirsalu külastas Dagestanis Venemaa vanimat mošeed ja kaukaasia pulma, mida nägi Ramzan Kadõrovi valitsetavas Tšetšeenias ja mida kuulis tšetšeeni põgenike käest, kuidas nägi välja Tshinvali kümme kuud enne sõja algust ja palju muud.