Üks kõigi aegade edukamaid sõudjaid, 43-aastane Jaanson on lemmikalaga tegelenud kaks kolmandikku oma elust. Paugupealt, kohe pärast teise olümpiahõbeda võitmist polnuks tervisele kasulik ja mõistlikki tippsportlase eluviisi muuta.

Sügisel käis Jaanson koos perega haruldasel puhkusereisil Omaanis. Kõrbes ööbimine oli tütardele Anitale ja Gretele põnev seiklus. Aastavahetuse veetsid nad Põhja-Soomes Levil, seal treenis Raudne Jüri juba päris vihaselt – suusatas, jooksis, tõmbas sõudeergomeetrit, tõstis raskusi. Ülemöödunud nädalavahetusel suusatas Tartu maratoni rajal 40 kilomeetrit, järgmistel päevadel Pärnumaal Jõulumäel. Ei märkigi tüdimusest!

Laupäeval konkureeris Jaanson Tallinnas sõudeergomeetrivõistlustel kaks korda nooremate meestega võrdväärselt. Soovitud aeg 2.50 jäi kolme kümnendiku kaugusele, kuid kokkuvõttes kuues ja eestlastest neljas koht näitasid, et lihased mäletavad pingutamist.

„Olin veidi pehmevõitu,” ütles Jaanson. „2.50 alistamine ei läinud korda, aga see polnud peamine. Võtan treenimist rahulikult, hoian tervist.”

Eile sõitis Jaanson Hiinasse oma endise treeneri Igor Grinko juurde, et oma mõtetes selgusele jõuda, mida võiks edasi teha. Küsimus on: kas 46-aastane mees – niisuguses eas on Jaanson Londoni olümpiaks – jaksaks olümpiamedalit võita?

„Ei maksa Igori juurde minekut üle võimendada, aga ta on aastaid meie tegemisi jälginud, väga tark ja suurte kogemustega, kellega saan asju arutada,” tunnustas Jaanson ukrainlast, kes aitas tal võita 2004. aastal Ateenas ühepaadil olümpiahõbeda.

Mida sõudeäss sel suvel konkreetselt teeb, otsustab ta mais. Ühtlasi ootab ta ka Eesti sõudeliidu juhtidelt enese kokkuvõtmist.

„Praegu vajavad kõik hingetõmbeaega, majanduslik olukord on keeruline,” lausus Jaanson. „Sügiseks peaks olema teada, kes on motiveeritud sportlased ja missugused on taustajõud, et siis üheskoos kompromissitult keskenduda 2010. ja 2011. aasta MM-il medalite võitmiseks.”

Endast kui 2012. aasta Londoni olümpiaks valmistujast Jüri kindlas kõneviisis ei rääkinud, kuid ütles: „Hea, kui kõik õnnestuks nii, et MM-medaleid võitnud mehed, ka Tõnu Endrekson, ei peaks Londonis jälle hõbedat vastu võtma.”

Olla ka ema ja naine

„Olen Jüri praeguse seisundiga rahul, töö käib,” ütles treenerist abikaasa Tatjana Jaanson. „Ergomeet­ri­võist­lus oli treeningu osa. Suvis­test võistlustest osavõtt sõltub sellest, kuidas tal hakkab minema. Mees peab olema terve ja valmis tugevasti treenima. Kõik teed on praegu lahti.”

Hingetõmbehooajast tunneb selget rahulolu ka Tatjana Jaanson, kes saab treenerikohustest veidike priiks, et rohkem olla ema ja armastav abikaasa.

„Üritame pererutiini saavutada, tippsportlase ja tipptreeneri elu on ikka midagi muud,” ütles Tatjana Jaanson. „Väsimus oli pikka aega kogunenud, sellest ei saanud kiiresti lahti, kuid nüüd tunnen end pare­mini. Soomes suusatasin ka ise aktiivselt, treenergi peab olema heas vormis. Loodan, et ma pole veel läbi põlenud, sest olümpiaks valmistumine oli mulle ju esmakordne kogemus.”

Oma teise hoolealuse, Andrei Jämsä saatis Tatjana Jaanson harjutama Hispaaniasse Sevillasse. Kuu aja pärast sõidab sinna otse Hiinamaalt ka Jüri Jaanson, kes teeb kaasa ühepaadiregatil.

„Sevilla inimesed on mind korduvalt võistlema kutsunud, aga ma pole varem saanud,” ütles sõudeäss. „Nad on meid palju aidanud, nüüd saan võistlemisega neile tänu avaldada.”

Anita Jaanson: usun oma isasse alati!

Isaga koos pingutas ergomeetrivõistlustel ka 14-aas­tane Anita Jaanson, kes jõudis ku­ni kaks aastat vanemate tüdrukutega konkureerides finaali ja sai kaheteistkümnenda koha.

„Olen rahul,” lausus Anita. „Treeningud peavad mulle lõbu pak­kuma. Loomulikult on vahel ka raske, aga sõpradega koos on tore harjutada. Ergomeetrivõist­lus oli väga lahe.” Pöidlad peos, elas Anita seejärele isa pingutusele kaasa. „Isa annab endast parima, olen temasse alati us­ku­nud,” lausus sõudeässa tütar.

Tulemused

Sõudeergomeetrivõistlus

Mehed. 1. Pavel Šurmei, Valgevene 2.41,9, 2. Tõnu Endrekson 2.46,1, 3. Alvar Räägel 2.47,8, 4. Dairis Adamaitis, Läti 2.48,3, 5. Vladimir Latin 2.48,7, 6. Jüri Jaanson 2.50,3. Meesveteranid (28–44): 1. Klaus Geiger, Soome 2.50,7. Naised. 1. Kaisa Pajusalu 3.13,7, 2. Sille Vaiksaar 3.25,3, 3. Jevgenia Rõndina 3.25,4.