„Seda on tunda kogu aeg, et tänavu jälgitakse mind rohkem ja oodatakse minult enam, kui varasematel kodustel MK-etappidel,” tõdes täna 15 km klassikasõidus ja homme klassikasprindis startiv Rehemaa pärast eilset soojendustreeningut Tehvandi viiekilomeetrisel raskel rajal.

„Muidu nokitsesin vaikselt Jaagu või Andruse suure selja taga, aga nüüd tunnen pinget ning kohtustust kaasmaalaste silme ees hästi esineda,” lisas ta.

26-aastases Rehemaas on peidus tohutu potentsiaal – seda kinnitab kas või tema hiilgav karjäär noorukieas, mida kroonis juunioride maailmameistritiitel. Ent üleminek meesteklassi kujunes rängaks katsumuseks, mis päädis Eesti koondisest väljapudenemisega hooajal 2004/2005.

Selle hooaja alguses hakkas kaua peidus püsinud potentsiaal plahvatuslikult avenama – suusamees on korjanud MK-punkte peaaegu igalt osavõistluselt ning teenis jaanuari alguses lõppenud mitmepäevasõidul Tour de Ski hinnatava 17. koha.

„Kindlasti lähen kodurajal ületama 15 km klassikasõidu karjääri parimat kohta tippkonkurentsis, mis seni on veel kaheksateistkümnes (Tour de Ski etapil Nove Mestos – toim),” ütles Rehemaa.

„Varasematel hooaegadel oli see üks väheseid distantse, kus punkte õnnestus saada, tänavu on mul 15 km sõitudes paraku kõige viletsamad tulemused. Tahan arusaamatuse ära klaarida! See võib olla päris raske ülesanne, sest paljud konkurendid peaksid olema nüüd paremas vormis kui hooaja alguses,” lisas ta.

Samas tuleks Rehemaa pöidlahoidjatel endale teadvustada, et suusamees käis enne koduetappi kuus päeva alpimajas, mis tähendab tänasel jõuproovil tema peale panustajaile väikest riski. Veel kolmapäeval 4500 m „kõrgusel“ istunud Rehemaa enesetunne on olnud pärast alpimaja-kuuri kõikuv.

„Alpimajas käimine oli Otepää-etappi silmas pidades risk,” tunnistas ka Rehemaa ise. „Aga arvestades nädal hiljem Rõbinskis peetavat võistlust jälle vägagi lollikindel variant. Venemaal osalen 15 km ühisstardist vabasõidus ja suusavahetusega sõidus, mis võiksid tõotada kopsakamat punktisaaki kui Otepää 15 km võistlus.”

Alpimajas käimise tõttu lõi Rehemaa pulss eile tavapärasest 10-12 lööki rohkem ehk oli tema sõnul suhteliselt laes, seevastu üleeile oli suusataja enesetunne päris hea.

„Homne (tänane – toim) enesetunne on samuti ettearvamatu,” ütles Rehemaa. „Samas, mu üldine seisund pole kindlasti kehvem kui enne detsembri lõpus alanud Tour de Skid. Taastusin tuurist hästi ära ning sain eelmise kogu nädala pühendada korralikule treenimisele.”

Mae Eesti suurlootus

Mae, kes annaks täna kodupubliku suurima lootuse austava tiitli meelsasti kahekordsele olümpiavõitjale Veerpalule või viimastel hooaegadel mehistunud vibalikule Rehemaale, ei saa seda paraku teha. Sest kõik märgid, nii tavainimesele silmaga nähtavad kui ka kiibitsejaile nähtamatud, lubavad pidada just teda 15 km sõidus Eesti meestest kõige kõrgemate kohtade ründajaks.

Viimati teisipäeval alpimajas hõredat õhku hingas käinud Maegi pulss on olnud viimasel ajal kõrgem, kui teise kohaga tipnenud mulluse Otepää-etapi eel.

„Seevastu seisund tundub täitsa normaalne, et rõõmustada publikut korraliku sõiduga,” ütles Mae. „Kindlasti annab koduvõistlus ka ekstralaengu, mis peaks aitama endast maksimumi välja pigistada ning Otepääl MM-ile pääsejaid selgitavate norralaste ja teiste favoriitidega heidelda.”

Mae ei soovita ka 2005. aastal koduetapil võidutsenud Veerpalut suursoosikute ringist välja arvata, kuigi tavainimese selge mõistus sunniks pärast klassikatehnika kuninga hiljutisi terviseprobleeme ehk vastupidist väitma.

„Loodetavasti kavaldab Andrus kõik temas kahtlejad korralikult üle,” lausus Mae. „Ta on saanud nüüd nädala korralikult harjutada ja saab samuti kodupubliku kannustusest lisajõudu. Usun, et ühe stiimulina mõjub talle ka stardikoht – 30 sekundit minu taga.”

Mae, Veerpalu ja Rehemaa kõrval on veel lahtine neljas eestlane, kes stardib 20. veebruaril Libereci MM-il 15 km klassikadistantsil.

Üks pretendente, pärast Tour de Skid 12 treeningpäeva haiguse tõttu vahele jätnud Algo Kärp otsustas soojendustreeningu järel peetud arutelus koondise peatreeneri Mati Alaveriga, et läheb täna rajale. Lisaks Kärbile tunduvad reaalsemad MM-pileti püüdjad Kaspar Kokk ja Priit Narusk.

Kõhutõvest paranenud Kokk, kes avas neli talve tagasi Otepääl saavutatud 16. kohaga koondiseukse, näeb endal head võimalust pärast ligi aastast kuivalpüsimist taas MK-etapil punktisaajate, 30 parema sekka jõuda.

Rehemaa ja Veerpalu kimbutavad sprintereid

•• Aivar Rehemaa ja Andrus Veerpalu heitlevad homme klassikasprindis hiljutistest haigustest räsitud Eesti koondise sprindirühma liikmetega, et teenida osalemisõigus Libereci MM-i paarissprindis.

•• „Meie sprinteritest peavad vankrit vedama Peeter Kümmel, Anti Saarepuu ja Priit Narusk, kes on püsinud praktiliselt terved,” ütles koondise juhendaja Mati Alaver. „Kümmel on olnud täiesti terve, Saarepuu ja Narusk olid õnneks ainult ühe päeva tõbised.”

•• Ülejäänud sprinteritelt, Timo Simonlatserilt, Vahur Teppanilt ja Kein Einastelt ootab Alaver jõulu­imet, nagu ta ennast väljendas. Teppan ja Einaste olid haiged kuu alguses, seni ainsa Eesti sprinterina MM-i pileti taganud Simonlatser alistas neli päeva vaevanud palaviku alles nädala alguses.

•• „Teisipäeval käis Timo pärast haigust esimest korda suuskadega kõndimas ja kolmapäeval tegi esimest korda suusatamisega sarnaseid liigutusi,” selgitas Alaver.