Tartu õlletehaselt A. Le Coq parimale noorsportlasele ette nähtud miljoni krooni suuruse sponsoritoetuse saanud Leibak naasis äsja Kanaari saarelt Tenerifelt, kus valmistus uueks hooajaks koos Gerd Kanteriga. Olümpiavõitja igapäevasele kirglikule rassimisele kaasaelamine ja temalt õpetusivade noppimine andsid 20-aastasele tartlannale tugeva moraalse taganttõuke.

„Mind huvitas väga, mida olümpiavõitja teeb teistmoodi,“ lausus Pekingi olümpial kolmikhüppes 14.13-ga kümnenda koha saanud Leibak. „Kanteril on suur rutiinitaluvus, mis aitab tal päevast päeva innustunult harjutada. Sain kindlust, et kui järjepidevalt kõrgete eesmärkide nimel töötada, pole miski võimatu.”

2006. aastal Eesti rekordiga 14.43 juunioride maailmameistriks kroonitud Leibakul on tuline soov juba talvistel võistlustel oma tippmargist jagu saada. Tunamullu jäi tema laeks 14.04 ja mullu 14.26.

„Rekordi uuendamine oli jõukohane juba eelmisel talvel, mida näitas ka üks napilt üleastutud katse, kuid siiski jäi see tulemus hüppamata,” lausus Leibak. „Suvel tahaksin saada 14.70 kuni 14.80. Madalamaid eesmärke pole mõtet püstitada.”

Ka treener Mehis Viru usub, et uute tähisteni jõudmine on andekale hoolealusele tänu erialase treenituse paranemisele võimetekohane.

„Tenerifel jaksas Kaire harjutada tugevama koormusega kui varem,” lausus juhendaja. „Eks meile mõlemale mõjus koos Kanteriga samal staadionil ja samas jõusaalis harjutamine sütitavalt.”

Suured eesmärgid

Sisehooaja avaetteaste teeb Leibak 4. veebruril Tallinnas, kus püüab Kuldliiga teisel etapil konkurentsi pakkuda venelannadele Anna Pjatõhhile ja Oksana Udmurtovale.

„Suur ärevus on sees, arvan, et tuleb põnev võistlus,” ütles Leibak, kelle talvine peamine siht on jõuda märtsi alguses Torinos peetavatel Euroopa meistrivõistlustel finaali kaheksa parema hulka.

Suvise hooaja üks haripunkte on alla 23-aastaste kergejõustiklaste EM Kaunases, kus Leibak ihkab tõusta pjedestaalile.

„See on mulle nii-öelda viimane lastevõistlus. Olen varasematel aastatel saanud nii noorte kui ka juunioride tšempionaadil medali, tahaks seda ka nüüd,” ütles Leibak.

Vaimne arenemine

Arenguhüppele loodab heledajuukseline piiga vundamendi laduda mitte üksnes sihikindlamalt treenides, vaid ka teistmoodi sportimisse suhtudes.

„Olen pärast olümpiat hakanud rutiini paremini taluma,” ütles Leibak. „Kui varem läks raskeks, vingusin ja andsin alla. Nüüd tahan igal treeningul maksimaalse pingega osaleda ja õpin ka raskeid harjutusi nautima. Eesmärgi nimel on kergem harjutada ja see annab palju positiivset.”

Märtsi teisel poolel treenib Leibak Portugalis, aprillis sõidab koos Kanteri tiimiga USA-sse San Diegosse.

„Kui suure kire ja pühendumusega teeb Kanter iga harjutust, jookseb iga lõiku,” kirjeldas treener Viru Tenerifel kogetut. „Puhkamine, toitumine, taastumine – kõik oli täpselt paigas ja korrektselt tehtud. Olime võtnud küll rendiauto, aga Kairel ei tekkinud soovigi vabal ajal sellega saarel ringi sõita – tähelepanu oli mujal. Ta on saanud vaimselt küpsemaks.”

Praegu läbib Tartu ülikoolis füsioteraapiat tudeeriv Leibak lastehaiglas praktikaõpet. Kolmeaastase stuudiumi pikendab ta neljale aastale, sest juba eelmisel hooajal jäi osa koolitükke treeningulaagrite tõttu vastamata.

„Olen ikka pühendunud spordile, õppimine on veidi tagaplaanil,” lausus Leibak, kes ihkab kolme-nelja aasta pärast ehk Londoni olümpiasuvel kõigi tähtedega nagu võrdne võrdsega konkureerida.

Suurtoetus tuli õigel ajal

•• Eesti parimaks kuni 21-aastaseks noorsportlaseks valitud Kaire Leibakule tuli miljonikroonine toetus väga õigel ajal.

•• „Nüüd saame kõik kavandatud treeningulaagrid läbi viia, pealegi on see toetus viieks aastaks,“ lausus kergejõustiklane, kes saab A. Le Coqilt viiel järjestikusel aastal 200 000 krooni.

•• Treener Mehis Viru sõnul on Leibaku aastaeelarve 600 000 krooni. „Kui ühe lepinguga on ligi kolmandik vajadusest kaetud, siis on see väga tähtis toetus,“ lausus juhendaja.

•• Varem on Tartu õlletehaselt miljon krooni saanud kreeka-rooma maadluse maailmameister Heiki Nabi ja purjetamise MM-il Laseril pronksi pälvinud Deniss Karpak.

Isiklikku

Kaire Leibak

kergejõustiklane

•• Sündinud 21. mail 1988 Tartus.

•• Saavutused kolmikhüppes: 2005. aastal noorte MM-il hõbe, 2006. aastal juunioride MM-il Eesti rekordiga 14.43 kuld, 2007. aastal juunioride EM-il kuld, 2008. aastal olümpial 10. koht.