Moskvas algas sel nädalal uus protsess aastakümne alguse Venemaa suurima naftafirma, nüüdseks likvideeritud Jukose omaniku Hodorkovski üle. Meest ähvardab kuni 22-aastane vangistus. Praegune karistus saaks Hodorkovskil kantud 2011. aasta sügisel, pool aastat enne Venemaa järgmisi presidendivalimisi.

Suvel 46-aastaseks saav Venemaa kunagine rikkaim mees Hodorkovski sisenes eile kohtusaali käeraudadega miilitsa nooremleitnandi külge aheldatuna. Väliselt oli ta väga enesekindla näoga ja heas tujus, naeratas ja lehvitas sugulastele ning tuttavatele. Samamoodi käitus ka tema kaaskohtualune Platon Lebedev.

Ei mingit murdumise märki kummalgi. Ainult jume oli mõlemal aastatepikkusest vangis istumisest kahvatu.Võrreldes fotodega enne vahistamist 2003. aastal nägi heledat triibulist triiksärki ja ammu moest läinud heledaid teksaspükse kandnud Hodorkovski välja oluliselt jässakam. Tema juuksed on hakanud tasapisi hallinema.

Venemaa endise presidendi, praeguse peaministri Vladimir Putini isiklikuks vaenlaseks peetavat Hodorkovskit ja Lebedevi hoiti kohtus klaasist puuris – meeter laias, 2,5 meetrit kõrges ja kolm meetrit pikas „akvaariumis”. Selle ust hoidis justkui demonstratiivselt kinni kolmesentimeetrise läbimõõduga hõbedane lehmakett.

„Akvaariumist” tohtisid kaks kuulsat vangi läbi pilude suhelda vaid oma advokaatidega, keda oli kummalgi neli. Teisipäeva õhtul peksid tundmatud kurjategijad koomasse ühe Lebedevi advokaadi isa, Moskva maineka inimõiguslase Lev Ponomarjovi.

Saalis oli märksa vähem rahvast kui tuntud ajakirjaniku Anna Politkovskaja tapmises süü­distatud neliku hiljuti lõppenud kohtuprotsessil. Seetõttu oli õhkkond kohtus rahulikum ja miilits polnud nii närviline. Valvuritest kandis automaati vaid üks.

Prokurör naerab viimasena

Hodorkovski ja Lebedev pidasid kõnesid tihedamalt kui advokaadid, kohtunik ei takistanud neid kordagi. Põhiliselt kritiseerisid nad väljapeetud viisakusega, aga sarkastiliselt protsessi kolme riiklikku süüdistajat, kes pole nende meelest aru saanud, kuidas 2000. aastate alguses tegutsesid kõik Venemaa suuremad naftafirmad ja millised olid siis seadused.

Eriti Platon Lebedev pilkas varjamatult ühte süüdistajat, kes tema väitel kasutab valesti võõrsõnu ehk siis ei tea nende tähendusi. Näiteks tarvitavat prokurör pidevalt sõna „revisjon” asemel sõna „retsensioon”.

„Kui see on siin palagan, siis andke andeks, aulik kohus, aga sel juhul tahan mina ka naerda nende asjade üle ja ma ei saa säilitada kohtuistungile vajalikku tõsidust,” teatas Lebedev. Iseasi, et prokurörid naeravad praeguse seisuga kindlasti viimasena.

Varastas kogu nafta ära

•• Maksupettuse ja riisumise eest juba kaheksaks aastaks vangi mõistetud Mihhail Hodorkovskit süüdistatakse nüüd palju suuremates kuritegudes.

•• Prokuröride väitel varastas Jukose eksomanik oma firma tütarettevõtete naftatoodangu väärtusega 892 miljardit rubla (303 miljardit krooni) ning legaliseeris nafta müügist saadud raha ehk siis tegeles rahapesuga summas 487 miljardit rubla (166 miljardit krooni) ja 7,5 miljardit dollarit (89 miljardit krooni).

•• Uuringufirma Levada keskuse äsjase küsitluse järgi arvas 35 protsenti venemaalasi, et praeguses kriisiolukorras oleks parem, kui sellised inimesed nagu Hodorkovski ei istuks vanglas, vaid töötaksid Venemaa kasuks. 19 protsenti leidis, et ta peaks siiski edasi vangimajja jääma.