On kurdetud, et noorem kunst on kuidagi uimane ja kordab seda, mis on juba ammu ära tehtud. Maarit Murka kohta see küll ei kehti. Juba kasutatakse tema suhtes epiteete „julge” ja „viljakas”. Ta tegeleb aktiivselt ka oma kuvandi loomisega ega karda meediat. Hiljuti oli tal Helsingi Korjaamo galeriis näitus, mille paari tööga täiendatud komplekti saab nüüd vaadata Art-Depoo galeriis.

Murka on väga enesekeskne kunstnik, kes eksponeerib oma keha, hirme ja keskkonda. Nüüd on ta ette võtnud iseenda ja üldse inimese kuus meelt. Teda huvitab, kuidas temaga asjad on: mis meel domineerib, mis on pärsitud? Mõned inimesed näevad, haistavad, kompavad või kuulevad paremini kui teised. Murka paneb proovile oma tasakaaluvõime, maalides 0,43-promillises joobes. Maitsmismeelt katsetab ta videos, maalides – või õieti üle maalides – keelega oma fotorealistlikku portreed.

Mind on sellised eksperimendid alati huvitanud. Murkal on arenguruumi, sest üks asi on joove, kuid see, kuidas joonistavad pimedad või halvatud parema ajupoolkeraga inimesed, on juba hoopis midagi muud. Kiievi teaduslike filmide stuudio tegi omal ajal filmi, kuidas pimedad ja kurttummad lapsed, kes kontakteeruvad välismaailmaga vaid taktiilselt ehk siis kompamise teel, modelleerisid plastiliinist täiesti realistliku elevandi.

Kunstnike naturaalmajandus

Tam-galeriis kureerib Maarit Murka üritust „Kunstivahetus kunstnikele”. Mõte on selles, et raskes majanduslikus olukorras on võetud valuuta aluseks kunstiteos. Kuigi on olemas ka hinnad, võivad 19 kunstnikku omavahel töid vahetada. Selleks on avaldusankeet. Eks kunstnikud ole kogu aeg pilte vahetanud või üksteisele kinkinud. Nüüd on see kõik avalik. Mõistagi ei toodud vahetamiseks oma kõige armsamaid töid, kuid see teebki näituse huvitavaks. Tavaliselt tunnen ma kunstniku pildi kahekümne meetri kauguselt ära, kuid seekord mitte alati. Ilmselt on nad midagi sahtlipõhjast välja koukinud.

Küsisin kuraatorilt, kas näiteks mul oleks võimalik tuua kodust pilt ja see näitusel eksponeeritud töö vastu vahetada. Murka ütles, et seekord vahetavad ainult kunstnikud omavahel, kuid miks mitte teha seda edaspidi: kui inimene on kodus seina peal rippuvast maalist tüdinud, võib ta selle kokkuleppel mõne kunstnikuga välja vahetada.

„0.43”

Maarit Murka isikunäitus

ArtDepoo galeriis 2. maini

Kunstivahetus kunstnikele

Tam-galeriis 30. aprillini

Kuraator Maarit Murka