Laupäevase meistriliiga mängu eel platsile sammudes teadsid kõik AZ mängijad – nii põhikoosseis, varumehed kui ka need, kes seekord pingile ei mahtunud –, et magus tiitlivõit, esimene 28 pika aasta järel, on vaid käeulatuses.

Meeste südameis nagu ka 17 000-pealise staadioni kõigi pealtvaatajate ja Alkmaari vutisõpradest elanike südameis valitses peomeeleolu juba enne mängu. Vähemalt nii paistsis see selgelt silma Alkmaari ridades palliva Ragnar Klavani endisest vutimehest isale Dzintar Klavanile, kes ajalooliseks mänguks Alkmaari kohale oli tulnud.

„Eks selles peomeeleolus tehti ka vahetusi, mistõttu Ragnar ei mahtunud põhikoosseisu. Isegi pingile pääsemisega oli seekord probleeme – konkurents oli nii kõva,” räägib vanem Klavan.

Üles kruvitud ootuste ja peotuju kiuste läks aga kõik seekord nihu. Kuigi AZ asus ründaja Mounir El Hamdaoui löögist mängu 19. minutil juhtima, lasksid nad Vitesse’il mängu avapoolaja lõpus viigistada. Ning kuigi Alkmaar oli kaotuseta püsinud juba viimased 28 mängu järjest, lasti kuus minutit enne mängu lõppu oma võrku lüüa veel teinegi tabamus ja seega kustus lootus, et meeskond võiks juba sama päeva õhtul võidu üle juubeldada.

„See oli tõesti valus,” möönab varupingilt mängu jälginud Klavan. „Teadsime, et Enschede Twente kaotab parasjagu oma mängu ning et meile piisab tiitli võitmiseks viigist. Ja siis kuus minutit enne lõppu see värav. See oli natuke nagu see tabamus, mis löödi Eesti koondisele Armeenias läbi ime Taavi Rähni põrkest...”

Väljakul mängu vaadanud Dzintar Klavan tunnistab, et Ragnari ja terve meeskonna hingevalu oli kaugele näha. „Nad oleksid võinud tiitli kindlustada platsil, kui poleks üle reageerinud. Kogu meeskond, tegelikult lausa kogu linn oli ikka tõesti väga pettunud.”

Klavan Meistrite liigas!

Siiski säilis lootus veel samal nädalavahetusel meistriks kroonitud saada. Otsustavaks pidi saama pühapäevaõhtune PSV Eindhoveni – Amsterdami Ajaxi duell. Mehed teadsid – väljub Ajax mängust võitjana, jääb tiitli saatus veel mõneks ajaks õhku rippuma. Lõpeb mäng aga PSV võidu või viigiga, jääb AZ rivaalidele püüdmatusse kaugusse.

Pühapäeva pärastlõunal sättisid AZ mängijad end pärast trenni üheskoos mängu vaatama. Juba kohtumise algus võttis Alkmaari jaoks soodsa pöörde – PSV asus matši juhtima 22. minutil. Kui üheksa minutit hiljem lõi Eindhoveni meeskond Ajaxi väravasse veel ühe palli ning avapoolaja lõpus veel ühe, oli asi sisuliselt otsustatud. Kuigi Ajax suutis enne poolajavilet veel ühe tabamuse PSV-le tagasi lüüa, ei suutnud nad august välja ronida ning nende mäng lagunes sootuks koost. Kokkuvõttes võitis PSV 6:2.

Ragnar ise tunnistab, et kui PSV juhtis 3:0, siis ei juletud veel juubeldada. „Kuid kui seis oli 5:2, siis olime küll juba kindlad. Vahetasime trenniriided ülikondade vastu, tähistasime natuke ja läksime siis välja staadioni ette, kuhu oli kogunenud juba mitu tuhat inimest, kes laulsid ja pidutsesid.”

Värske meister möönab, et natuke mõru maik sellisest „kingitud” võidust siiski suhu jäi. „Tahtsime ilusa mänguga võita, pärast Alkmaari linna peale minna, kanalitele. Nüüd jääb see kõik järgmiseks nädalaks.” Siiski, isiklikke õnnehetki see ei varjutanud. „Olen tõesti väga õnnelik. Kui profikarjääri alustasin, ei uskunud, et suudan nii kaugele jõuda,” lisas ta.

„See on tema karjääris ikka väga-väga tähtis moment,” arutles poja tähehetke üle isa Dzintar. „Seda ei juhtu iga aasta – ega saagi juhtuda. See on tohutult suur saavutus, mis on küll osalt juhtunud tänu juhuste kokkulangemisele. Mul endal pole sellele midagi vastu panna.”

Oma eelmise – ning kuni eilseni ainsa – tiitli võitis praegu van Gaali käe all mängiv Alkmaar viimati 1981. aastal. Lisaks meistriaule saab AZ nüüd täie õiguse esindada Hollandit Meistrite liigas, kus ta automaatselt põhiturniirile pääseb. Nii saab ka Klavanist esimene eestlane, kes maailma kuulsaimas vutisarjas kaasa teeb.  „Ma veel ei keskendu neile mõtetele,” nendib mängumees ise. „Kõigepealt vaja liiga lõpuni mängida, siis tuleb suvepuhkus ja alles seejärel uueks hooajaks valmistumine. Elan ühest mängust järgmiseni. Kuid kindlasti on super juba see teadmine, et jõudsime Meistrite liigas põhiturniirile!”