Sügiseks valmib täispikk, 50-minutiline dokumentaalfilm riigireetur Herman Simmist, filmi autorid Mihkel Kärmas ja Rasmus Kagge lubavad vaatajate ette tuua spiooniloo seni vastuseta küsimusi.

Ehkki võtteperiood algas juba mitu nädalat tagasi ja paljud intervjuud on juba ka tehtud, ei soovi Mihkel Kärmas filmi kohta liiga palju detaile veel avaldada. „Harva tuleb ette lugusid, millel on potentsiaali meie pisikesest maast kaugemale jõuda. See on üks neist,” lausus Kärmas. „Siht on seatud kõrgele, teema on väärikas ja loodame, et mõõdupuu, millega me ennast võrdleme, ei näita meid halvas valguses,” lisas ta. Praegu käib võtteperiood ja Kärmase sõnul on juba intervjueeritud hulk inimesi nii Eestist kui ka väljastpoolt. Ehkki Kärmas seda kinnitada ei soovi, andis filmi tarbeks põhjaliku intervjuu väidetavalt ka riigireetur Herman Simm ise, kokku on intervjueeritavaid mitukümmend. Kärmas lubas, et kui film eetrisse jõuab, leidub seal ka seni ajakirjandusest läbi jooksmata infot. „Kui kogu meie pakutav informatsioon oleks selleks hetkeks juba avaldatud, poleks meil mõtet filmiga välja tullagi,” rääkis ta.

Eelarve poolteist miljonit

Esialgse plaani järgi peaks tööpealkirja „Riigireetur” kandev film esilinastuma selle aasta 19. septembril ehk Herman Simmi kinnipidamise aastapäeval. „Tähtajast olulisem on ikkagi see, et tuleks üks väga kõva asi. Kui me näeme, et ühel või teisel põhjusel ei ole tulemus piisavalt hea, siis võtame aja maha,” lausus Kärmas.

Tõenäoliselt näeb filmi ka ETV eetris, kuid filmi autorid loodavad, et see jõuab Eestist välja laia maailma. „Meie meelest on potentsiaali küll ning kuna Simmi juhtum on huviväärne ka välismaal, hakkamegi sellega tegelema.” Seetõttu on võimalik, et filmist tehakse kaks versiooni. „Väga raske on teha sellist lugu, mis oleks ühtemoodi mõistetav ja hoogne nii kodupublikule kui ka kaugema kandi rahvale,” selgitas Kärmas.

Filmi toodab Eesti tootmisfirma NBN, koostööpartner on ETV. Mihkel Kärmase sõnul ei ole filmil ETV saatega „Pealtnägija” peale kahe toimetaja nime muid puutepunkte. 1,5 miljoni krooni suuruse eelarvega filmi valmimiseks andis 400 000 krooni toetust ka Eesti Filmi Sihtasutus.