Hukkunud on pärit Poola ja Slovakkiaga piirnevatelt Moraavia aladelt, vahendas Reuters.


"Me oletame, et nii ruttu kui veetase alaneb, avastatakse autovrakkidest või üleujutuse tagajärjel kokkuvarisenud hoonetest rohkem surnukehasid," väitis Tšehhi päästeameti pressiesindaja Miroslava Michalkova-Salkova.

Kuus inimest uppus Prahast 260 kilomeetri kaugusel asuvas Nový Jičíni linnas. Kaks vanemat inimest hukkusid aga seetõttu, et arstiabi ei jõudnud nende jaoks pärale õigeaegselt.

Keeruline olukord on ka Bílovecis, Kopřivnicis, Mořkovis, Životices ja Hodslavices, vahendas portaal Český rozhlas.

Earth Timesi andmetel on veetase tõusnud mõnedes Tšehhi jõgedes kuni 7 meetri võrra. Päästemeeskonnad evakueerivad katastroofipiirkonnast sadu inimesi.

"Vesi on teinud kahju mõnedes asulates, mis on muust maailmast ära lõigatud," rääkis Lõuna-Moraavia päästeameti pressiesindaja Ivo Mitáček Tšehhi raadiole. "Elektriliinid on maha kukkunud, mistõttu mõned asulad on palunud elektri väljalülitamist."

Tšehhi valitsus otsustas katastroofipiirkonda saata 1000 sõdurit, et tõhustada päästetöid.

Tšehhit tabasid lähiajaloo rängimad üleujutused 2002. aastal, mil neis hukkus 17 inimest. Tookord nõudsid üleujutused Kesk-Euroopas kokku saja inimese elu.

Austria vaevleb üleujutuste käes

Üleujutused pole jätnud puutumata ka naaberriiki Austriat, mida tabasid viimase poolsajandi rängimad vihmahood. Mitmed Doonau ääres asuvad külad on hetkel muust maailmast kõrge veeseisu tõttu ära lõigatud, Steiermarkis kuulutati välja aga katastroofiolukord, vahendas Die Presse.

Kõrgvee tõttu alustas Viinis asuv Albertina Museum 950 000 taiese evakueerimist.

Steyris tõusis Ennsi jõe veetase 5,47 meetrit üle normi. Steiermarki liidumaal asuvas Gosdorfis purunes aga tamm. Pool Südburgenlandist oli aga täna hommikul vee all.

Vähemalt 13 000 politseinikku, sõdurit ja päästeametnikku on Austrias kaasatud päästetöödele.

Probleemid teistes riikides

Slovakkia kuulutas eile riigi lääneosas välja kriisiolukorra. Üleujutused on tabanud ka Ungarit ja Poolat, kus on kriisiolukord kehtestatud 20 piirkonnas, peamiselt riigi lõunaosas.

Meteoroloogid ennustavad nädala lõpuks Tšehhis uusi vihmasadusid, kuid Austrias loodetakse olukorra normaliseerumist, väiksemates piirkondades ei saa aga kohalikud end hoovihmade jätkumisel siiski turvaliselt tunda.