Uurimisel selgus, et Nuki põik 9 asuva kinnistu lähistelt saab alguse suurematest ja väiksematest maakividest merre rajatud ligi saja meetri pikkune kitsas muul. Selle kõrval aga samuti kividest kokku kuhjatud piki rannajoont kulgev vall.

Kui seaduse järgi peaks keskkonnaministeerium andma muuli ehitamiseks loa, siis antud juhul polnud ükski ametkond luba välja andnud.

Samuti polnud kividest muuli ja valli kokkukuhjamist ette näinud ükski seda piirkonda puudutav planeering.

Kuna muul ja kivivall olid kerkinud ebaseaduslikult, alustaski inspektsioon väärteomenetlust.

Tuntud mehed

Selgus, et Nuki põik 9 maaüksus kuulus MTÜ-le Majaomanike Ühistu Koljunuki (MTÜ), mille juhatusse kuuluvad tuntud ärimees Toonart Rääsk, ehitusettevõtja Jaak Puskar ning Peeter Jakovlev. Puskar oli teatavasti 2006. aastal AS-i Lindrem juhatajana osaline nn Kadrioru pistiseskandaalis, kus president Rüütli kantselei haldusjuht Jüri Soone sai temalt pistisena Samsungi LCD-teleri ning selle eest vastu miljonite kroonide eest kantselei ehitustöid.

Kõik kolm käisid kordamööda ka inspektsioonis aru andmas, kuid väitsid, et nemad ei tea muulist mitte midagi. Mehed avaldasid tõsimeeli arvamust, et ilmselt ehitasid selle sinna mingid vene kalamehed.

Inspektsioon menetles asja tulutult ligi neli kuud, kuni otsustas tulemusteta uurimise 2007. aasta veebruari keskel lõpetada. „Menetluse käigus kuulati tunnistajatena üle MTÜ kõik kolm juhatuse liiget, kes ei teadnud, kes muuli ja kividest valli rajasid. Puuduvad ka tunnistajad, kes oleks väärtegu toime pannud isikut/isikuid näinud. Puudub ka alus eeldada, et aja möödudes ilmuvad tunnistajad,” põhjendas inspektsioon vallavalitsusele.

Jõelähtme vallal läks seepeale hari punaseks ning vald kaebas inspektsiooni peadirektorile Ain Purgale, et juhtumit pole piisavalt uuritud. Purga käskis seepeale menetluse uuesti alustada, kuid tunnistajate puudumisel jäi asi ikkagi soiku.

Kui inspektsioonil oleks õnnestunud kedagi vahele võtta, oleks eraisikust muuli ehitaja saanud 18 000-kroonise trahvi. Juriidiline isik, näiteks Koljunukil elurajooni arendanud MTÜ, oleks saanud 50 000-kroonise karistuse.

Selgitus

Puskar: mina ei tea midagi ja mind ei huvitagi

•• MTÜ Majaomanike Ühistu Koljunuki juhatuse liige Jaak Pus­kar ütles, et ühistu pole muuli ehitanud ja ta ei osanud ka arva­ta, kuidas see sinna võis tekkida.

•• „Jah, meil on seal krundid, kuid ühistu pole aktiivne, seal ei toimu praktiliselt mitte midagi. Ühistule endale kuulub vaid teedealune maa, ülejäänud maad on eraisikute kätes,” selgitas Puskar, kuidas MTÜ ei saa olla ebaseadusliku muuliga seotud. „Kui kellegi eramaa sinna välja jookseb, siis ühistul pole sellega mingit pistmist.”

•• Kuigi MTÜ eitab oma osalust muuli ehitamises, on Päevalehe andmetel Rääsk üritanud Jõelähtme vallaga muuli seaduslikuks muutmiseks kaubale saada.

•• Jõelähtme vallavanem Toomas Kümmel ütles, et Koljunuki neeme tipus on olnud ajalooline sadamakoht, mis on plaanis eel­kõige jahisadamana valla osalusel peagi taastada. „Kõik muu on seal ebaseaduslik, midagi legaliseerida seal on võimatu,” teatas Kümmel kindlalt.