Lõuna-Osseetia tähistas 26. augustil Venemaalt saadud tunnustuse esimest aastapäeva, kuid pidustusi varjutas avalik konflikt. Gazprom on rajanud üle mäeahelike kiirkorras gaasijuhtme, et hakata Venemaa uusimat vallutust maagaasiga varustama, nüüd aga tekkis küsimus, kes töö kinni maksab.

Raha peaks Tshinvalis küll lausa lademeis leiduma. Moskva on tänavu Lõuna-Osseetiale andnud infrastruktuuri rajamiseks 8,5 miljardit rubla ja peale selle eelarve tasakaalustamiseks 2,8 miljardit. Lõuna-Osseetias on 40 000 elanikku, seega on Moskva maksnud iga Gruusiast lahku löönud piirkonna kodaniku lojaalsuse eest enam kui 282 000 rubla (ligi 100 000 krooni).

„Elavad väga vaeselt, kuid Venemaale tänulikena,” kõlas Venemaa riigipea Dmitri Medvedevi järeldus juulis, kui ta Tshinvalit külastas. Moskva rahulolematus, et Tshinvalis pole ikka veel jalgu alla saadud, sundis president Kokoitõt valitsusest süüdlasi otsima. Probleemi ei lahendanud ka hiljutine peaministrivahetus.

Moskva kuulekas vasall

Vene riigifirma Spetsstroi kandis ette, et aastaga on nad püstitanud Lõuna-Osseetiasse 72 ehitist, sh Tshinvali 2. keskkooli, meditsiinikooli hoone ja ühiselamu, mis mahutab küll ära ka kogu „Lõuna-Osseetia ülikooli”.

Ent gaasijuhtmega tuli tüli majja. Toru maha pannud Stroi-progress veab juba teist kuud Lõuna-Osseetia valitsusega vägikaigast, sest tolle väitel pole ehitaja suutnud rajada 2006. aastal lubatud sotsiaalobjekte. Ehitajalt nõutakse 160 miljonit rubla ja vahetult enne gaasijuhtme avamist arestis Kokoitõ valitsus veel tagatipuks ehitustehnika.

Järgnes paras komöödia: keegi kõrge Moskva ametnik (väidetavalt Putin ise) olevat esmaspäeval Kokoitõle helistanud, mispeale too läks kohe puhkusele, kuid sõitis hoopis Moskvasse, et juba üleeile naasta kuulekalt koos Venemaa peaministri Vladimir Putiniga gaasijuhet avama, kirjutas Lenta.ru. Moskva pani korraga lauale 36 lepingut, mis vajasid mõlema liidri allkirja, ja Kokoitõl ei jää ilmselt muud üle, kui hakatagi alla kirjutama. Lõuna-Osseetia eelarvest 90 protsenti tuleb praegu otse Venemaa riigikassast.

Lõuna-Osseetiat valitseb Ühtse Venemaa vennaspartei, et mitte öelda lausa filiaal – Ühtsus, mille eesotsas on kunagine komsomolijuht Kokoitõ. Kolmeparteilise parlamendi esimees on kommunist Stanislav Kotšijev. 4. augustist on peaministriks ühe Venemaa ehituskontserni endine juht Vadim Brovtsev, sest Aslanbek Bulatev vallandati väidetavalt halva tervise tõttu. Kuluaarides aga räägitakse, et põhjuseks oli just Moskva raha väärkasutamine.

„Midagi pole varastatud,” teatas ülesehituskomitee juht Zurab Kabisov ajalehele Washington Post. „Me saime kätte iga rubla.” Moskva raha eest rajatud uue koolimaja ees kurtis aga ehitaja, et tema töölised pole selle eest palkagi saanud. Samal ajal aeti Tshinvali serval juba vagusid kohta, kuhu peaks kerkima Moskva-nimeline linnaosa, sest Venemaa pealinna meer Juri Lužkov olla selle jaoks isiklikult raha lubanud.

Grusiinide asulas valitseb vaikus

•• Ahhalgori oli suuremalt jaolt grusiinide linnake, mille elanikkonna ajasid Vene ja osseedi sõdurid mullu relvaähvardusel minema, tagasi pöörduda julgevad vaid vähesed.

•• „Tahate sõita Ahhalgorisse? Selleks peab teil olema luba,” teatas Gruusiast pisibussiga rahvast sinna sõidutav Koba ühele grusiinist ajakirjanikule. Enne piiri ületamist vahetati bussil Ahhalgori silt aegsasti Leningori sildi vastu.

•• Piirist lasti buss põhjaliku läbiotsimise järel üle, Ahhalgori ise paistis aga olevat täiesti inimtühi. Vormiliselt on küll grusiinidel lubatud sinna naasta, kuid 18-aastane Spartak Bašaruli tunnistas teisele ajakirjanikule, et tema julgeb kodukanti sõita vaid paariks päevaks korraga. „Sa ei või kunagi teada, millal nad sind ründavad,” osutas ta Vene sõduritele.

•• Mullu Lõuna-Osseetiast välja aetud ligemale 25 000 grusiini täiendavad niigi Gruusia põgenikelaagreis elanud kaasmaalaste hulka. Kriminaalasi, mille aluseks oli Kokoitõ väide, et Gruusia väed olevat tapnud 2000 osseeti, on aga takerdunud, nüüd ei lubata järeldusi teatada enne 2010. aastat. Teadaolevalt hukkus osseetide poolel tegelikult veidi enam kui 500, grusiinide poolel üle 400 inimese.

•• Isegi Venemaa meedias kõlab arvamusavaldusi, et tegelikult ei muutnud 2008. aasta sõda midagi, Gruusia ja Lõuna-Osseetia konflikt pole kuhugi kadunud, Moskva on aga end piirkonna tunnustamisega nurka mänginud.

•• Vähemalt ametlikult vähendati Venemaa sõjalist kontingenti Lõuna-Osseetias 1700 meheni. Ülevaadet, kui palju vene vabatahtlikke on Lõuna-Osseetia enda relvaüksustes, muidugi pole.