Kui tänavu on Padriku lasteaia eelarvemaht ligi 4,4 miljonit, siis järgmise aasta eelarveprojekti järgi on see 3,7 miljonit.

Raha kokkuhoiu nimel vähendatakse lasteaias ennetavalt nii õppealajuhataja, majandusjuhataja kui ka koristaja tööaega ning koondatakse üks kokk. Lastele hakkab senise kahe koka asemel süüa tegema üks söögitädi, keda vajadusel asendab kokatunnistusega majandusjuhataja.

Samuti on lasteaed loobunud eraldi kunsti- ja liikumisõpetaja palkamisest, kelle ülesannetega saavad hakkama ka rühmaõpetajad.

Veel on plaanis vähendada rühmade lahtiolekuaega, kuid valverühm jääb endiselt avatuks kella 7-19.

Padriku lasteaia juhataja Monika Kerse sõnul toimub kokkuhoid põhimõttel, et lasteaia teenus ei muutu. Tema kinnitusel oli neil kavas töökorralduses muudatusi teha sõltumata eelarve võimalikest kärbetest. "Meil reaalselt lihtsalt ei ole vaja kahte kokka ega täiskoormusega koristajat ja juhataja asetäitjaid," märkis ta.

Kerse sõnul valmistub lasteaed igaks juhuks juba varakult ette rasketeks aegadeks, mis võivad ees oodata. "Novembris tulevad eelarve täpsed numbrid, siis vaatame edasi, mis saab," märkis ta. Nimelt loodab lasteaed raha juurde saada pearaha arvelt, kuna eelmisel aastal, kui lasteaed tegevust alustas, olid avatud vaid sõimerühmad, kuid nüüd töötavad ka aiarühmad.

Juhataja sõnul on Padriku lasteaed teistega võrreldes isegi heas seisus, kuna maja on uus ning remondi peale raha ei kulu. "Vanemates lasteaedades on olukord ilmselt keerulisem," ütles ta.

Lasteaia hoolekogu liige ja lapsevanem Heidi Zäro võttis uudised ümberkorraldustest vastu mureliku südamega ning eelkõige pahandab teda linna otsus hoida raha kokku laste arvelt. "Pigem vähendagu propagandarahasid, mitte ärgu mingu lasteaedade rahakoti kallale," märkis Zäro.

Tema sõnul tekitas uudis rühmade lahtiolekuaja vähendamisest vanemates protesti, kuna paljudel pole võimalik last alles kella poole üheksaks lasteaeda viia. "Lõpuks jõudsime kompromissile, et rühmad avatakse mitte pool üheksa, vaid veerand üheksa," ütles ta.

Ka tekitab temas kahtlusi idee jätta lasteaeda alles vaid üks kokk. "Ma ei usu, et see eriti hea idee on, aga eks näis, kuidas minema hakkab," lisas ta.

Rühmades tulevad korjandused

Lasteaia hoolekogu omalt poolt teeb samuti pingutusi, et olukorda leevendada ja tagada lastele kõik vajalik. Näiteks tegi hoolekogu ettepaneku koguda vanematelt raha varjualuse ostmiseks, mille alla lapsed saaksid õues vihmase ilma korral pugeda. Ka tehti ettepanek korjata raha liivakastikatete ja mikrolaineahju ostmiseks.

Lasteaia juhataja sõnul on mõned lapsed osade toiduinete suhtes allergilised ning seetõttu panevad vanemad neile kodust ise toitu kaasa. "Kuna toidu soojendamine suures ahjus on kulukas, siis tehti ettepanek mikrolaineahju ostmiseks," seletas juhataja.

Tallinna haridusameti info peaspetsialist Leini Jürisaar ütles Päevaleht Online´ile, et käesoleval aastal on alushariduse eelarvet kärbitud ligi viie miljoni krooni võrra – kui aasta alguses oli eelarve 766 miljonit krooni, siis praegu on see kahanenud 761 miljoni peale.

Vähendatud on nii majandamiskulusid kui ka tööjõukulusid. Näiteks on paljud lasteaiad läinud valverühmade loomise teed, mis võimaldab teised rühmad varem sulgeda ja töötajad varem koju saata.