Ühe punktina käsitleb võimalik koalitsioonilepe linnaosade kaotamist, mida Keskerakond veel läinud kevadel soovis. „Linnaosad jäävad praeguse projektiga alles,” ütles sotsiaaldemokraatide aseesimees Kreitzberg. „See pole asja juures nii oluline, et kas ja miks Keskerakond sellest loobus, kuid praegu näeme, et linnaosadel on piisavalt potentsiaali, et jätkata praegusel kujul.”

Propaganda eraldub

Keskerakonnast läbirääkimistel osalev linnavolikogu juht Toomas Vitsut ütles ERR-ile, et linnaosade kaotamine ei olnudki eesmärk omaette. „Tegemist oli valimisseaduse ümber toimuva võitlusega,” selgitas Vitsut, lisades, et Keskerakond ei ole loobunud arvamusest, et Tallinna valimiskord on ebaõiglane.

Võimuliiduni jõudes asuvad sotsid ja Keskerakond ühe eelissuunana Tallinnas arendama ühistransporti, et likvideerida kesklinnas ülemäärased autoummikuid. „Eelkõige arendatavad on tramm ja buss. Kindlasti oleme huvitatud ka Lasnamäe trammiliini projekti arendamisest,” lisas Kreitzberg. “Eks selliseid suuri investeerimisprojekte on veel ja me peame neid eelarve projektsioonis kalkuleerima, et kui reaalsed need on.”

Enne valimisi sotside hambus olnud meediapropaganda punktis kavatsetakse aga aluseks võtta Keskerakonna enne valimisi välja käidud hüüdlause „Ei sentigi linna ega riigi raha ühe partei valimispropagandaks.” Selle vältimise esimeseks ideeks on meedianõukogu loomine, mis eraldaks propagandatekstid ja informatsioonitekstid ning kuhu oleks kaasatud nii meediaeksperdid kui ka opositsiooni esindajad.

Lõpusirgel olevaid koalitsioonikõnelusi hindas Kreitzberg normaalseteks ja töisteks, kus leiti üllatavalt palju kokkulangevusi. Keskerakonna soovi sõlmida Tallinna üks valimisringkond suhtus Kreitzberg siiski veidi ettevaatlikult. „Lõplikud otsused on tegemata ja tegeleme selle teema aruteluga ja eks näis, mis saab, sest peame selles suhtes ka oma erakonnakaaslastega läbi rääkima,” märkis Kreitzberg.

Linna kõrgete ametikohtade jagamine pole Keskerakonna esindaja Toomas Vitsuti sõnul veel jutuks tulnud. Linnapea Edgar Savisaar teatas eilsel linnavalitsuse pressikonverentsil, et selles küsimuses saabub selgust novembri keskpaigas.

“Neljapäeval saame taas kokku ja laupäeval võib isegi allkirjastamine tulla, kui me ikka kokku leppime, aga praegu näib kõik nii, et me kokkuleppele jõuame,” võttis Kreitzberg kõnelused eile kokku.

Saks: võimalik on, et lepet ei sünni

•• Sotsiaaldemokraatide aseesi­mehe Katrin Saksa hinnangul on eilse seisuga kindlast koalitsioonileppest veel vara rääkida. „Me oleme arutanud läbi umbes 100 punkti, aga läbi­rääkimistega on nii, et kuni kõik ei ole veel kokku lepitud, siis ei ole tegelikult midagi kokku lepitud,” rääkis Saks Päevaleht Online’ile, et praeguse seisuga ei ole midagi kindlat Keskerakonna ja sotsiaaldemokraatide koalitsiooni moodustamises.

•• Kuigi sotside aseesimees Peeter Kreitzbergi kinnitas, et koalitsiooniprojekti järgi jõuti Keskerakonnaga kokkuleppele, et linnaosad säilivad, siis Saksa sõnul pole õige hakata üksikult mingeid punkte leppest välja tooma.

•• „Kõik võib veel muutuda ja mina küll ei riskiks praegu midagi kinnitada,” sõnas Saks eile õhtul. „Võimalik, et see lepe sünnib, võimalik, et ei sünni. Varem mingitest kokkulepetest rääkida oleks lihtsalt ennatlik,” oli Saks veendunud. Kertu Kalmus